woensdag 28 augustus 2013

Voedselverspilling versus voedselbank


De voedsel verspilling is een groot probleem in onze maatschappij. Overconsumptie is een plaag, overproductie zorgt voor milieu overlast. Te-veel is teveel en over- gaat te ver. Elk jaar gooien we 1.3 miljard ton aan etenswaren weg, volgens de FAO (Voeding en landbouw organisatie van de Verenigde Naties). In België wordt er in verschillende steden iets aan gedaan. De grootwarenhuizen mogen geen verse etenswaren weggooien. Zij moeten de datum in het oog houden en de bijna vervallen producten aan organisaties schenken. Uiteraard is de datumzetting van de Europese Unie een strategie om de voedingsprijzen in evenwicht te houden. Veel vervallen producten zijn niet echt vervallen, blijven eetbaar, maar economisch zijn ze wel vervallen. Weggooien is geld verdienen, hierop is de economie van de wegwerpcultuur gebaseerd. Toch komt er verandering in.
Vervallen producten mogen niet weggeschonken worden, maar producten die nog goed zijn, maar niet meer op tijd kunnen verkocht worden, moeten weggegeven worden. Zo zegt Frederic Daerden, de burgervader van Herstal. Voor grootwarenhuizen hun licentie voor de afvalopberging krijgen, moeten zij dit contract ondertekenen.
Dit werkt dubbel: grootwarenhuizen springen iets efficienter om met hun bestellingen en de voedselbanken zijn ermee geholpen. In Belgie zijn er 200.000 mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank voor hun dagelijkse voeding. De logistiek wordt verzorgd door AFSCA, Agentschap voor veiligheid in de voedingsector. Ook Namen zal de regeling van Herstal overnemen.
Daerden is niet alleen Burgemeester van Herstal, hij is ook Europees kamerlid (NVDR: tja, niet iedereen is perfect..) en stelde het succes van zijn regeling in Herstal voor aan het Europese parlement.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten