woensdag 26 juni 2013

Liekesboek van de Wannes

Dree Peremans, Marc Hauman en Bernard Van Lent stellen het liedboek van Wannes Van de Velde voor en worden daarbij geholpen door o.m. Hans Mortelmans, Koen De Cauter en Jan De Smet. Deze voorstelling vindt plaats op 7 oktober om 20u30 in De Roma.

Toen Wannes Van de Velde op 10 november 2009 overleed ontstond al gauw het plan om zijn hele ‘oeuvre’ te bundelen in één Groot Liedboek. Het moest een verzameling worden waarin zowel zijn eigen liederen als zijn traditioneel repertoire terecht kon. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een chronologische volgorde die begint bij de eerste elpee uit 1966 en eindigt bij de laatste cd uit 2006. Als we de hernemingen terzijde laten zijn dat 183 nummers. Daarnaast heeft Wannes nog een behoorlijk aantal nummers in allerlei andere bezettingen opgenomen. Daarvan horen zeker die met zijn zanggroep Water & Wijn thuis in deze collectie. Hetzelfde kan gelden voor de liederen die hij zong in allerlei producties zoals ‘De Islandsuite’, ‘Het Zwarte Goud’, ‘Vivelegeus’, ‘De Liedboeken’. Omdat hij onlosmakelijk verbonden is met het succes van ‘Mistero Buffo’ en De Nieuwe Scène’ hebben we ook een selectie daaruit in deze bundel opgenomen.

Tenslotte zijn er nogal wat liederen die nooit zijn uitgebracht, maar waarvan wij hopen dat ze ooit in de ultieme editie van meester Wannes Van de Velde zullen worden opgenomen. Het is dan ook onze vurige wens dat het volledige werk van Wannes in een unieke verzamelbox zal worden heruitgegeven. Dit liedboek kan dan helpen bij het beluisteren van een uniek repertoire van een man die met zijn stem en zijn gitaar ons culturele erfenis heeft behoed en vastgelegd voor de toekomst.

Uiteraard is het ook de bedoeling dat zangers en zangeressen met dit boek in de hand hun stem zullen verheffen en het Wannesrepertoire zullen doorgeven aan vele volgende generaties.

Het boek is tot stand gekomen dankzij Hans Kusters Music en Muziekmozaïek vzw.

Tickets voor de voorstelling kosten € 16/€ 14 en gaan nu maandag (17 juni) in verkoop via www.deroma.be. Fnac en ticketbalie (03 292 97 40 & Turnhoutsebaan 327, 2140 Borgerhout).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten