zaterdag 16 maart 2013

Vis eten op z'n Belgisch


Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft maandagmiddag zijn handtekening gezet onder het "Charter NorthSeaChefs" in Brugge. Met het charter verbinden enkele keukenchefs zich ertoe om te werken met Belgische zeevis, of de bijvangst van Belgische aanvoer. Peeters ondersteunt het project met 159.000 euro.

Steenbolk
Kris Peeters ondertekent charter voor duurzame visvangst
Pieterman
Steenbolk, Pieterman, Hondshaai en Meerval. Het zijn maar enkele van de vele vissen die Minister-President Peeters binnenkort graag op de menukaart zou zien staan. Daarmee wil de CD&V'er de druk wegnemen van de klassieke vissoorten die gebonden zijn aan quota. Maar het moet ook bijdragen aan de duurzaamheid van de visserij. "We moeten pro-actief op zoek gaan naar manieren om reders en vissers een toekomst te geven. Er is een protocol met enkele vissers om enkele onbekende, en dus onbeminde vissoorten aan te landen." Al te vaak worden niet-klassieke vissoorten teruggegooid in het water terwijl het eigenlijk zeedelicatessen zijn. "Ongeveer tien procent van de vissersvloot heeft al laten weten de lekkernijen niet meer terug te gooien. Mogelijk kan het zelfs de prijs doen dalen", zegt Danny Huyghebaert, projectcoördinator bij de Stichting voor Duurzame Visserijontwikkeling. Met het charter willen de NorthSeaChefs, met onder meer Filip Claeys (De Jonkman), Kobe Desramaults (In de Wulf), Jason Blanckaert (J.E.F.) meewerken om minder bekende vissen aan populariteit te doen winnen. (COR 125)
bron: Vilt.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten