maandag 21 januari 2013

Onzichtbare fietshelm, dappere meisjes

Tussen fietsers en helmen is er nooit een echte romance gegroeid. Het blijft een noodzakelijk kwaad, is lelijk, zwaar en storend voor je haartooi. Toch is het levensreddend. De modewereld heeft zich nu een beetje over dit hoofddeksel ontfermd. We zien hier en daar op het internet reeds modieuze helmen.

In de stadswereld is er een grote fietsrevolutie aan de gang. Alleen nog maar in Buenos Aires, kon de burgemeester het voor elkaar krijgen om 0.02% fietsers op de baan, op te trekken naar 2% op 2 jaar tijd. Een enorme stijging als je weet dat de auto hier nog steeds de koning van het asfalt is. Er is nog veel werk aan de winkel. Deze fietsers worden kamikazes genoemd, belaagd door voetganger en keizer auto. Een fietspad in Buenos Aires is een nieuw verschijnsel, licht, remmen en een fietsbel afwezig aan elke fiets. Een goede fietshelm zou hier wonderen kunnen verzetten, maar ook dat is hier nog niet echt doorgesijpeld. Gelukkig is het in Europa iets beter gesteld met het veiligheidsbewustzijn van de bikers.



Helmen zijn voor fietsers wat bandjes zijn voor jonge zwemmers of kniebeschermers voor skaters: extreem oncool, maar pijnlijk noodzakelijk. Toch vinden we meer en meer stijlvolle en technisch vernuftige helmen. De 'stinky' bijvoorbeeld, deze helm geeft een geur af als er kleine scheurtjes komen in de beschermende laag. Of de modieuze type 'paardenpet' en de funny kleurtjes voor de kleinsten. Maar het is een beperking voor je kapsel, en daar vonden twee Zweedse meisjes iets op. Ze werden in hun 7 jarig onderzoek nooit echt serieus genomen, tot ze hun onzichtbare fietshelm toonden aan de wereld. Baanbrekend en innoverend, practisch en multifunctioneel. Je draagt de helm als een sjaal, tevens verwarmend en een bescherming voor een fris windje, bij impact slaat er een airbag over je nek, hoofd en wangen, zodat de meest gevoelige lichaamsdelen beschermd worden bij de harde landing op auto of asfalt.


De airbag wordt geactiveerd door sensoren, versnellingsmeters en gyroscopen, deze registeren wanneer je botst of valt of in de lucht vliegt. Het heliumgas achteraan in de sjaal blaast lucht in de helm en razendsnel wordt je nek, hoofd en aangezicht beschermd door een ballon. Het volledige proces duurt amper 0,1 seconde. Dat zou volgens de tests die de studenten uitvoerden voldoende moeten zijn om de slag van de botsing op te vangen.
De helm gaat trouwens niet knallen als je tegen het asfalt smakt, zoals je zou verwachten van een heliumballon. Het materiaal waaruit de opblaasbare helm bestaat, is ontworpen om bestand te zijn tegen schurend asfalt.
Wie er zo eentje wil, kan hier bestellen. Er is geen Belgische verdeler, maar de helmen worden via de post wel in België bezorgd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten