woensdag 2 januari 2013

Belastingen, en fiscale kliffen

Kiezersbedrog! Wat hadden we afgesproken? No new taxes.
In de Verenigde Staten spreken ze al dagen van een fiscal cliff, een zelfmoordactie van Obama om de belastingen op te trekken. In Amerika, Noord-Amerika wel te verstaan, is dat een (dood)zonde.  Of zoals een Republikeinse afgevaardigde zei: „Belastingen zijn als lepra.”
Sinds 1990 hebben de Republikeinen geen belastingsverhoging gestemd. En nu weer een weerzinwekkende afkeer om het te doen in 2012-2013. Het was een strijd tussen Obama en de Tea Party die de president terugfloot bij elke nieuwe poging om de belastingen op te trekken.
Het water staat hen deze keer wel aan de lippen en daarmee ook aan de rest van de wereld. Zolang de globalisatie de dollar volgt, is het belangrijk dat dit land economisch gezond blijft.

Deze kelk is nu even opzij gezet. In het VS parlement zijn ze tot een vergelijk gekomen, ook al is het maar zo zo en met lange tanden. De zin die me vooral trof was: 'belastingen zijn als lepra'. Er wordt al een paar jaar geroepen door miljonairs in de USA dat ze meer belastingen willen betalen. Ze mogen niet. In alle andere delen van de wereld moeten ze. Yankee doodle yankee, het zijn rare jongens (en meisjes). Belastingen zien zij, en dat hebben ze wel gemeen met de rest van de wereld, als een ziekte. Een legale stroperij van de regering. Ook in Belgie en Nederland betalen mensen niet graag belastingen en zien ze het als een vloek, een straf. En is dat wel zo?
Belastingen zijn een vorm van staatsfinanciering door zijn onderdanen om alles gesmeerd te laten verlopen. Bij ons is dat meer het geval dan we vaak denken. Belastingen dienen niet alleen om de banken in crisis te helpen, of de multinationals te ondersteunen. Zij zorgen ook voor gratis onderwijs, goedkope universiteiten. gezondheidszorg, veiligheid, samenwerking, cultuur ed. We kunnen dan wel stellen dat dit de laatste jaren achteruit gegaan is, maar is dat wel zo? Is het niet dat de crisis de kosten opdrijft en de staat meer voor deze service moet betalen, waardoor er meer geld nodig is.
Belastingen, in de oorspronkelijke betekenis van het woord, is een gereedschap om de maatschappij te runnen als een goed bedrijf. Vroeger kochten de pachters er hun veiligheid mee, de bescherming van kerk en de Heer van het Leen. Nu is het gesocialiseerd en komt het ten goede van de gemeenschap in het algemeen, als...we een goede bedrijfsleider aan het roer hebben, en eentje met een hart.
In landen waar men evenveel of meer belasting betaalt dan in België, krijgen de mensen niet eens een 10de terug voor hun centen: geen gratis autostrade, geen verzorgd openbaar vervoer, ook al komen ze steeds te laat, geen infrastructuur in wegen en treinen, geen goedkoop onderwijs, geen betaalbare gezondheidszorg... Wat krijgen de mensen , bv in Argentinië, voor hun belastingen terug? Bijna niets. In België en Nederland en de meeste Europese landen, mogen we dus niet klagen over onze bijdrage aan een solidaire gemeenschap. Zelfs Spanje en Griekenland komen niet eens in de buurt, waar er geen werkloosheidsuitkering is, bijvoorbeeld, geen vervroegd pensioen, geen outsourcing voor werklozen. Wat ze er wel organiseren is een lotterij voor een job...
Belastingen zijn alleen een lepra als ze slecht geleid worden, maar goed besteed komt het 10-voudig terug aan wie ze betalen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten