maandag 19 november 2012

Chinezen en Franse wijn

Er is een wijncrisis op komst. De Franse wijnen zouden een archieslecht wijnjaar achter de rug hebben, waardoor er veel minder gebotteld druivensap op de markt zal komen. Komt daar nog eens bij dat de Chinezen heel wat miljonairs hebben bijgekregen en de Franse wijnkastelen leegkopen. Allemaal goed nieuws voor die Chinezen en de Franse huizen, maar wat met onze gluhwein-avonden en de eerste lente bbq in het verschiet?
De Chinezen houden het niet alleen bij de opkoop van de kratjes wijn, zij stevenen recht naar de bron en kopen in Frankrijk de hele wijngaard immobilien op. In de bourgognestreek alleen al hebben ze 20 wijngaarden reeds aangekocht. Nu vertrekt de Chinese trein naar Bordeaux.

De dorst van de Chinese ondernemer voor de Franse wijn is niet te stillen. Kost wat kost kopen ze kleine wijngaarden op in la douce France. De Franse wijn Unie heeft reeds alarm geslagen, maar de Franse regering ziet er niet veel graten in. Zolang de wijn- en de marktregels gevolgd worden, is er voor Hollande niets aan de hand.  Wat de Chinese ondernemer vooral wil is vruchtbaar wijnland en liefst nog met een oud kasteeltje op. In Augustus had een chinese miljonair zijn zinnen gezet op de wijngaard en het kasteel van Gevrey-Chambertin (Côte d'Or). De nieuwe eigenaar, ook eigenaar van 17 casino's in Macau, kocht het kasteel dat een oude abdij is van de 11de eeuw. Toen de wijnwereld in Frankrijk te weten kwam dat Gevrey-Chambertin te koop stond, brachten ze met een grootscheepse campagne 5 miljoen euro naar de voormalige eigenaar, een ver familie lid van Mitterand. Deze stond op het punt om de som aan te nemen, toen de Chinese zakenman veel meer op tafel smeet. 8 miljoen euro werd er betaald voor  2 hectaren + oude abdij van de 15 hectaren grootte wijngaard van deze excellente wijn. De Fransen voelen zich bekocht en vrezen dat hun erfgoed nu te koop is voor elke bieder boven de normale marktprijs. Toch mag men de Chinese ondernemer niet onderschatten. Zij komen niet naar nieuwe oorden om traditie te vertrappelen, zij komen juist omdat ze deze traditie kunnen smaken. Het is ook niet gezegd dat alleen Fransen wijn kunnen maken. In Argentinië en Chili zitten ook excellente wijnmakers, die hun diensten aanprijzen aan Engelse en Franse zakenmensen die de wijngaarden in deze landen opkochten. De Franse gemeenschap in Côte d'Or, schreeuwt moord en brand voor het vergaan van hun erfgoed. Maar de abdij ligt er niet zo fris bij. Aan het vervallen gebouwtje zijn serieuze kosten. Verder zijn de Franse wijngaarden al een tijdje niet meer in Franse handen. We vinden er Russen, Amerikanen, Ieren en Japanners. Zolang deze zakenmensen Belgie niet in het vizier krijgen, kunnen wij nog echte authentieke Belgische wijn drinken en dat er kwaliteit en diversiteit onder zit, vind je hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten