vrijdag 9 november 2012

Cafe Poussette

In Schaarbeek, is er na navolging van Parijs, het eerste Cafe Poussette geopend. Dit is een café voor jonge ouders en hun spruiten. In vele cafés in de hoofdstad zijn ze niet meer welkom. De toegang met een poussette is lastig en er is geen plaats voor de kinderwagen tussen de tafels. In dit nieuwe café is Schaarbeek zijn ze vanaf nu wel welkom.
Dit is wel een situatie waar De Redactie niet veel ervaring mee heeft, aangezien kinderen in Argentinië, de thuisbasis van deze Redactie, behandeld worden als prins en prinsesjes.  In Belgie is dat een beetje anders. Jonge ouders met overstresste en luidruchtige babies worden vaak buitengekeken in de cafés, het lawaai uit de jukebox is vaak hinderlijk voor de slapende roos en hier ook de rook is vaak nog een ongezonde waas. Schaarbeek en later ook Sint-Gillis willen daar iets aan doen. In Schaarbeek is heet een oude bakkerij dat ze omtoverden tot ouder-kindcafé. Het café heeft een speelruimte, waar ouders met kleine kinderen terecht kunnen.  Ouders kunnen er niet enkel terecht voor een glas, er is ook een menukaart. Een traiteur levert de gerechten, die allemaal bio zijn.


Uiteraard ontbreken ook een hele rits aan kinderattributen niet: Café Poussette beschikt over een speelhoek voor kinderen, luiers, potjes met kindervoeding en parkeerplaatsen voor buggy’s. Tussen het meubilair is veel ruimte voorzien, wellicht kwestie van ravottende peuters niet te belemmeren bij het tikkertje spelen.
De zaak biedt ook tal van kinderartikelen – zoals kleren en speelgoed - te koop aan.
De mosterd haalden de uitbaters in Parijs, waar het concept van Poussette Café al enkele jaren ingeburgerd is. Maar ook andere steden – onder meer Berlijn – beschikken al lang over ouder-kindcafés, vaak met een uitgebreide binnen- of buitenspeelruimte.
Rustruimte voor ouders
Ook in Sint-Gillis komt er binnenkort een gelijkaardige zaak, weet Le Soir. ‘Les Parents Terribles' krijgt een stek vlakbij het gemeentehuis. Uitbater Laetitia plant onder meer een rustruimte voor ouders en kinderen en warme schotels. Ook workshops ‘Hoe draag ik mijn baby’,  lessen over borstvoeding en een maandelijkse ruilbeurs voor kinderkleren staan op het programma.
En ook aan Ma Campagne, op de grens van Sint-Gillis en Elsene zou een ouder-kindcafé ontstaan.
In Parijs , in 6 Rue Pierre Semard, hebben ze al een tijdje dit concept uitgewerkt. Café en baby-shop onder één dak. Ook zwangere ouders zijn er van harte welkom. Zij geven workshops over babyvoeding, borstvoeding, hoe een baby dragen enzo. Ook worden er jazzbrunches georganiseerd en baby massagelessen. Je zou de baby van de buur willen lenen om er eens naar toe te gaan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten