vrijdag 9 november 2012

Tango- versus Sirtaki crisis



De economie en zijn lieve broertje 'crisis' zijn soms moeilijk in te schatten. Al een jaar houden deze twee Griekenland in de tang. Vallen of opstaan? Het is een moeilijk dilema van de euro die op z'n kantje tolt. Deze keer valt het op munt, toch zeker als we naar de beursopgang in Athene kijken van de afgelopen week. 'Zelfs in het licht van de onzekere situatie waarin Griekenland verkeert, stijgen de aanbevelingen tot koop,' zegt William De Vijlder van BNP Paribas. 
Het lijkt niet op een kleine opflakkering, maar op een stevige terugkeer van buitenlandse investeerders. De beurs in Griekenland heeft reeds 70% van zijn verlies hersteld. 
Een land waar Griekenland vaak mee vergeleken wordt, is Argentinië. Ook zij overleefden een zware crisis, hoewel hun potentieel voor het Bruto Nationale Product veel hoger ligt dan dat van Griekenland, zijn er voor de rest wel vergelijkingspunten.
De grote crisis in Buenos Aires in 2001 zegt ons dat toen de beurs daar kelderde, er enkele interessante vragen beantwoord werden die nu ook in Griekenland van toepassing zijn. Argentinië heeft zich tijdens de crisis in faling verklaart. Hierdoor konden ze hun buitenlandse schuld herbekijken met de schuldeisers en dit in de nationale munt, ipv in dollars. In 2003 kregen ze een boost van hun BNP, namelijk door de drie soja oogsten dat jaar en sindsdien groeiden ze gestaag tot een topjaar in 2008. Sindsdien gaat het er weer bergaf, maar dan om andere redenen dan de wereldrecesie, dit tussen haakjes.
In 2001 verloor de beurs van Buenos Aires 70% en herstelde zich in de volgende 12 maanden. Sinds 2002 bleef de beurs er stijgen en stond zelfs hoog en gezond in 2008, 5x hoger dan in 2001.
Buenos Aires loste hun crisis op door hun nationale munt te ontkoppelen van de dollar, iets wat ze in Griekenland ook vroegen en vreesden. Daarna werd er vooral een stijging gezien in de nutsbedrijven, zoals telecommunicatie, energie en infrastructuur, zelfs de bankaandelen gingen terug omhoog. Ook dit zien we nu in Griekenland, in deze bedrijven wordt geïnvesteerd: hellenic Telecon, Sinor Steel, Terna Energy, Ellaktor en Alphabank...
Het voordeel van de vlottende peso, dat Argentinie had na de ontkoppeling met de dollar, heeft Griekenland niet. Zij zullen het herstel moeten waarmaken in de euro, wat hierdoor iets trager zal zijn, maar standvastiger. In Argentinie zien we nu dat de crisis weer toeslaat en de inflatie de pan uit swingt.
Griekenland trekt ook weer buitenlands kapitaal aan, iets wat Argentinie nu afstoot. De Vijlder voorspelt dat Griekenland de crisis van zich zal afschudden in 2014, als het nationale product zich zo blijft herstellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten