donderdag 18 oktober 2012

Properste lucht in Noorwegen

 Het zou de properste lucht hebben van Noorwegen, zelfs van heel de planeet, wordt geclaimed. Svalbard, een eiland tussen de Noord Pool en Groenland. Het is al eeuwen een plaats voor walvisjagers, maar nu is het overgenomen door toeristen, mijnbedrijven en onderzoekers.
NASA, de Russen, Europese wetenschappers, iedereen die zich serieus neemt is vertegenwoordigd in Svalbard. Het kan dan wel de properste lucht hebben, qua natuurschoon is het uniek. Ook vooral door de technische en industriele monumenten tussen de gletsjers en de ijsschotsen. Men fluistert zelfs dat de radars die er staan, contact hebben gehad met buitenaardse leven. In welke taal wordt er niet bijgefluisterd.
In de 17de eeuw was het een uitvalbasis van de walvisjagers, in 1900 werd het een koolmijn gebied en nu is het van de wetenschappers en technocraten. Het is erkend als Noors grondgebied en in een overeenkomst globaal erkend als een vrije en militairloze zone. De flora en fauna is er rijkelijk aanwezig. Dit eiland, of schiereiland als men de ijsconnectie met het vasteland meerekent, profiteertvan de langere zomers om de polaire nachten te compenseren. Er leven ijsberen, rendieren en tal van ander marinezoogdieren. Zeevogels in diversiteit en aantal nooit gezien, zo veel. Het eiland heeft 7 nationale parken en 23 natuurreservaten die absoluut niet aangeraakt mogen worden. 6% van het eiland bestaat uit ijs de rest zijn fjord-bergen. Zij hebben 99 midzomer dagen (dagen dat de zon niet onder gaat) en 84 polaire nachten(dagen dat de zon niet opkomt), wat minder is dan normaal in deze streek van de Noordpool, nl 141 en 128 dagen is. Hierdoor lijdt de natuur minder.
De wetenschap heeft dit plaatsje uitgekozen voor heel wat baanbrekend werk. Zo staat er de Svalbard Global Seed Vault de zaadbank, waar zaden van over heel de wereld, van elke plant, wordt opgeslagen en gearchiveerd. Svalbard Undersea Cable System, heeft fibre optics onder de zee van 1440 km lang om de polaire orbit sateliet en de antenne met elkaar te verbinden.
Om dit alles te financieren, last de Noorse regering geregeld cruisetochten in, een uitgelezen plaats om eens 'uit te blazen'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten