zaterdag 6 oktober 2012

4 your eyes only

En deze titel dan in het Russisch. De koude oorlog is al lange tijd over en begraven, toch kwam er deze week een spionageschandaal aan het licht. Het zouden weer de Russen zijn die overal hun neus insteken. Zij ontkennen dat bij hoog en bij laag. De Russische minister van buitenlandse zaken zegt dat de klacht tegen Russische staatsburgers in de Verenigde Staten niets te maken heeft met spionage activiteiten. Sergei Ryabkov, de minister waarover we spraken, deelt de pers mee dat 'voor zover ik weet, gaat de klacht tegen de Russische burgers in de Verenigde Staten over criminele feiten en niet over spionage activiteiten.'
De klacht tegen 11 Russische burgers in NY, gaat over illegale export van militaire technologie, zoals microchips en andere electronica gebruikt bij wapens. Het brein zou Fishenko zijn, het hoofd van het Amerikaanse filiaal Apex systems en Arc Electronics, geregistreerd in Moskow.
In Brussel hadden ze ook al gesproken over nieuwsgierige oogjes, onze minister van veiligheid zei dat er meer spionnen in Brussel zitten dan in de rest van de wereld. Of het Russen zijn, werd niet expliciet gezegd. En dan lezen we dat een Belgische diplomaat reeds een kwart eeuw bindingen zou hebben met Rusland. Deze diplomaat is uit Kopenhagen teruggeroepen en geschorst. Nieuwsgierig is de redactie wel, misschien had deze brave man al 25 jaar een verhouding met een schone Russische staatsburger, je moet niet dadelijk achter alles het kwade oog zien.
Het goede nieuws? James Bond is jarig, en op het einde van de maand komt er een nieuwe James Bond uit en als je de kranten deze week las, zag je vaak verdoken reclame, of ligt fictie niet ver van realiteit? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten