maandag 24 september 2012

Van groene paardenstaarten tot scheve eiffeltorens

De Nederlanders hebben dan niet het Wereldkampioenschap Wielrennen op de weg gewonnen, ze zijn wel beter in de wetenschap. Zeker in de ludieke wetenschap. Zij wonnen namelijk twee prijzen in de Ig Nobelprijs. Drie psychologen uit Nijmegen en Rotterdam kregen vorige week hun prijs overhandigd in de Amerikaanse Harvard University. 
Zij gaven het antwoord op de vraag waarom de Eiffeltoren kleiner lijkt als je hem bekijkt schuins overhellend naar links. De tweede prijs ging naar de apenexpert Frans de Waal voor zijn onderzoek naar de chimpansee die elkaar aan hun achterwerk kunnen herkennen. Baanbrekend werk van deze Nederlandse heren. 
Er waren nog andere prijzen voor de wetenschap die uitleg aan vragen die we ons mijmerend afvragen bij een tasje koffie bij het wakker worden. Zoals: waarom stoppen de mensen in dit cafe niet met tetteren, zo vroeg op de morgen. Of: waarom maken niets nuttig met afgedankte springstof. Nog eentje dat wel eens door het ochtendhumeurig hoofd speelt van de redactie 's morgens: Waarom hebben Anderslovianen groen haar?
Wel hier komen de oplossingen.
Twee Japanners vonden het Speechjammer apparaat uit. Een zeer handig apparaat voor de verkiezingscampagne die overal in ons land oplaait. Je moet wel fysiek naar de debatten gaan, het apparaat, dat eruit ziet als een soort pistool (let wel op de bewakingsagenten dan...). Dit pistool neemt de stem op van de spreker en zendt dit uit met een fractie van een seconde vertraging. Hierdoor gaat de spreker stotteren en zwijgt hij zelfs na een tijdje omdat hij niet uit zijn woorden geraakt. Een geweldige uitvinding, de redactie bestelt er dadelijk 10 van!
Een Russisch team gooide zich dan weer in de oorlogsfosielen. Zij maakten diamanten van springstof. Waardoor mensen van Anderslov dan weer groen haar kregen, hoewel een Zweedse scheikundige Johan Pettersson het anders uitlegt. Het zou komen door het warme water in nieuwe huizen in Skånskan. Blonde nietsvermoedende Zweden zouden in hun nieuwe huis plots groen haar krijgen. Het drinkwater werd getest en het was negatief aan een overdaad aan koper, meestal de boosdoener als je haar groen kleurt. Maar door een toeval, kwam Johan er op uit dat er toch teveel koper in het water zat, meer bepaald als het water in de buizen blijft hangen en deze buizen slecht gecoated zijn. In oudere huizen is dat veel minder het geval. De nieuwe huiseigenaars zullen dus voorlopig een koude douche moeten nemen, omdat enkel in de buizen met warm water de neerzetting van koper gebeurd.
Om bij het haar te blijven. Weet u waarom uw haar bij het joggen een paardenstaart beweging maakt? Wel dan moest u ook aanwezig zijn in Harvard en luisteren naar de prijswinnaars Joseph B. Keller.
Zijn team vond dat het haar van de joggers voor hen, van links naar rechts slingert, terwijl de jogger zijn hoofd op en neer beweegt. Zij tonen aan dat deze verticale beweging onstabiel is en een laterale turbulatie. Om tot deze wereld veranderende conclusie te komen, beschouwden ze de paardenstaart als een vaste pendule en daarna als een flexibele koord. In beide gevallen hangt het aan een houder die op en neer beweegt, daarna lossen ze de lineaire vergelijking op aan de hand van een kleine laterale vibratie gebaseerd op Hill's vergelijking die zegt dat een natuurlijke frekwentie van een slingerbeweging in onstabiele toestand een paardenstaart beweging krijgt.



De uitreiking van de Ig Nobelprijzen wordt georganiseerd sinds 1990. De prijzen worden overhandigd door winnaars van de echte Nobelprijs. Tussen de bekendmakingen door vegen zij het podium aan, gekleed in witte jassen. Winnaars mogen hun onderzoek in één minuut toelichten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten