zondag 16 september 2012

Netiquette in Hasselt

Hoe schrijf je een brief? Het was een zwaar onderdeel in het laatste jaar secundair Nederlands. De aanheftitels, de indeling, afsluiting en geijkte uitspraken die je wel of niet gebruikt bij die en gene personen. 'Wel edele gestrenge heer/mevrouw' is voor de Nederlanders, dat wisten we vlug. De Belgen gebruikten het eerdere modeste: 'Geachte Heer/Mevrouw'. Een email is als een brief, een geschreven communicatiemiddel, ook hier zijn er dus regels aan verbonden. Het is niet omdat het plots online verstuurd wordt, dat de etiquette van een brief wegvalt.
Als de redactie een mail binnenkrijgt, kunnen we min of meer de leeftijd van de schrijver raden. Een asap-mail of yo-aanspreektitel hoort bij de kuikens en piepkuikens. Geachte of Beste is ongeveer onze leeftijd.
Ook in Hasselt vinden ze het nodig om de piepkuikens terug een wellevendheidscursus te geven in het schrijven, meer bepaald, in het schrijven van mails. Een professor is nu eenmaal geen toogvriend en dat mag gerust uit de aanspreektitel blijken. Ook vraag je niet aan een professor om 'asap' een toelichting terug te sturen.
'Docenten blijken zich nogal te ergeren aan de mails van jonge studenten. Vooral het sms- of chattaaltje dat daarin gebruikt wordt, werkt vaak op de zenuwen', zegt Melanie Hoeyberghs, stafmedewerker onderwijskunde.
De cursus probeert studenten aan de hand van voorbeelden en tips duidelijk te maken wat kan en niet kan. 'Achttienjarigen passen hun communicatie vaak niet aan hun publiek aan.' Ook is de chattaal bijna algemeen aangenomen als een officiele taal, wat nog steeds niet het geval is.
De Hasseltse universiteit biedt de cursus aan tijdens de introductiedagen, wanneer de nieuwe studenten mekaar en hun docenten leren kennen. Verplicht is de cursus niet, maar het is natuurlijk wel beleefder om aanwezig te zijn..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten