woensdag 12 september 2012

Boccia wint brons

De Belgische atleten in Londen2012 deden het niet slecht , beter, ze zetten een prachtprestatie neer. Verschillenden plaatsten zich in de finales, eindigen bij de eerste 10 en 7 van hen behaalden een medaille, waarvan 3 gouden en 1 zilveren. Het gaat hier over onze prachtige sporters op de paralympics. In dressuur met George Michele, rolstoelsprintster Marieke Vervoort, haalden goud binnen. Vervoort won ook zilver en Wim Decleir als handbiker en Frederic Van den Heede maranthon brachten brons mee samen met het bocciateam.
Tongenaar Pieter Cilissen (34), zoon van de bekende speurder Nico Cilissen, en Kirsten De Laender (19) hebben dinsdag brons behaald op de Paralympische Spelen in Londen. In het boccia dubbel gemengd BC3 won het tweetal nipt van Zuid-Korea met 4-3. Het duo verloor maandag in de halve finale van Griekenland met duidelijke 7-0 cijfers en moest strijden om het brons tegen Zuid-Korea. De beide duo's maakten er een zeer spannende wedstrijd van.

We weten allemaal wat voetbal is, tennis kennen we van reserve tot match point, maar wat is in godsnaam boccia? De sport boccia heeft zijn bestaan te danken aan de ontdekking van stenen ballen. Deze stenen ballen werden voor het eerst in een graf van een farao ontdekt, dat dateerde van ongeveer 6.000 tot 7.000 voor Christus. Deze ballen hebben toen een ontwikkeling meegemaakt waaruit nauw aan elkaar verwante mikspelen zijn ontstaan zoals jeu de boules en boccia. In het laatste decennium heeft boccia zich ontwikkeld tot een sport voor mensen met een handicap, en zelfs voor mensen met een zware lichamelijke handicap. In 1989 werd boccia in Nederland geïntroduceerd.

Boccia in het kort



Geen opmerkingen:

Een reactie posten