donderdag 30 augustus 2012

Belgie als inzet voor Nederlandse verkiezingen

Op 12 september houdt Nederland verkiezingen. De goednieuwskrant kwam uit goede bron te weten dat een deeltje van België een verkiezingsinzet is. Al langer dan een jaar bekvechten Vlaanderen en Nederland over de polder, ja of nee. Door de vorige regering was er met Vlaanderen een overeenkomst ondertekend om een deel van de Polders tussen beide landen onder water te zetten, ter compensatie van het verdiepen van de Westerschelde.
Dit verdrag is eenzijdig verbroken door de Nederlanders, beter gezegd: wordt niet uitgevoerd door de Nederlanders. Het gaat vooral over de Hedwigpolder. Vlaanderen sleurde er Europa bij die zei dat ze ederland wel degelijk kunnen verpichten, maar het eigenlijk liever niet doen. De Europese Milieucommissaris Janez Potocnik: "Brussel kan ingrijpen bij een besluit over de Hedwigepolder." En dat was het dan. Janez veerde even recht nadat Henk Bleker, Nederlandse staatssecretaris Economie en Landbouw, gezegd had dat de EU zich niet moest moeien in de kwestie. Bleker vindt dat Europa zich niet kan moeien hoe Nederland omgaat met zijn natuur, alleen kunnen zij de inspanningen nadien beoordelen. Een beetje water dragen naar de zee dus...
"Als wij twijfelen of een lidstaat zich houdt aan Europese regels, kunnen wij direct ingrijpen. Dat wordt ook van ons verwacht", antwoordde Janez daar op.
De onder water zetten van de Hedwigepolder is een natuurcompensatie en dus zeker onderhevig aan de Europese richtlijnen van milieubescherming.
Het al dan niet verdwijnen van de polders aan de grens met Belgie, is een verkiezinginspunt in Nederland.
Ruim driekwart van de Zeeuwen is tegen ontpoldering. Dat onderzocht 50PLUS, toen ze hun campagne in Zeeland uitwerkten. Iets meer dan de helft van de ondervraagden Zeeuwen vindt het compromis van staatssecretaris Henk Bleker van EL&I om de polder gedeeltelijk onder water te zetten onaanvaardbaar. 62% vindt dat er in Zeeland een referendum gehouden zou moeten worden over de ontpoldering van de Hedwigepolder.  64% van de Zeeuwen laat hun stemkeuze niet beïnvloeden door het partijstandpunt over de Hedwigepolder.
D66 wil dan weer dat dit geen verkiezingspunt wordt. Zij willen de euro redden , niet de polder. Van Veldhoven: 'Nederland moet zijn invloed gebruiken in de onderhandelingen over de redding van de euro, niet om 3 vierkante kilometer aardappelpolder droog te houden. Afspraak is afspraak. En dat betekent ontpolderen.'

De Nederlandse politieke partijen hebben nog even de tijd om eenzijdige campagne te voeren. In september wordt de Europese reus terug uit vakantie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten