donderdag 7 juni 2012

Bob gaat naar school

Niet alleen in Antwerpen werken ze aan de schoolgebouwen. Ook in Brussel en andere steden en gemeenten wordt Bob de Bouwer opgetrommeld. Tegen 2016 wil de Vlaamse Gemeenschap tweehonderd nieuwe schoolgebouwen optrekken. 'Scholen van morgen' werd het ambitieuze project gedoopt. Minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A): "Voor het eerst worden zoveel scholen in zo'n korte tijd gebouwd. Dit project bepaalt hoe de scholen er in Vlaanderen de komende decennia uitzien." Het kostenplaatje bedraagt 1,5 miljard euro.

Op dit moment zijn er al 68 architectenteams aan de slag; vijftig voorstudies zijn al afgerond. Eind 2013 moet de laatste bouwaanvraag ingediend zijn. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vallen twee scholen in de prijzen: de Unescoschool/Koninklijk Atheneum van Koekelberg voor het gemeenschapsonderwijs en het Regina Pacisinstituut van de Zusters van Vorselaar in Laken voor het vrije net.
In Laken wordt een van de drie schoolgebouwen ('Blok B') afgebroken; in de plaats komt een nieuwbouw die de ruimte beter benut. De Unescoschool, een modernistisch gebouw, wordt normalerwijze gestript en functioneler gemaakt, maar ook gedeeltelijke afbraak met nieuwbouw behoort tot de mogelijkheden. Met de Vlaam­se Gemeenschapscommissie lopen in­tussen gesprekken voor een multifunctionele sportzaal. Als die er komt, moet ze ook voor de buurt – buiten de schooluren, welteverstaan – toegankelijk zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten