zaterdag 3 maart 2012

Vlaamse vis is lekkerrr


Schilderij Vlaamse meester
 De Vlaamse Regering kent zo'n 166.000 euro subsidie toe aan het Eigen Vermogen van het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek voor de uitvoering van het project 'Valorisatie van duurzaam en dagvers gevangen vis (VALDUVIS)'. VALDUVIS heeft drie projecten die het Belgische zeevisserijgebied wil ontwikkelen. Zij kregen hiervoor samen 618.000 euro Europese, Vlaamse en provinciale steun. Het doel is om de Vlaamse vis meer zichtbaar te maken. Zij organiseren met Fish2know workshops voor leerlingen van Vlaamse kok- en hotelscholen. Het project 'Cool! Ik voel!' maakt een bezoek aan het Nationaal Visserijmuseum meer interactief.


De Vlaamse vis zou volgens hen meer troeven moeten halen. Zij staan gekend voor de versheid, technologie voor bewaring en behandeling aan boord, vistechnieken en -beheer. Deze troeven willen ze nu vertalen naar de kopers toe. Vlaamse producenten zullen zich zo onderscheiden van de goedkopere importvis.
Fish2know trekt naar Vlaamse kok- en hotelscholen om het aanbod van wild gevangen vis en de diversiteit hiervan aan te kaarten. De Vlaamse Visveiling organiseert gratis visuele en tastbare opleidingen.
ILVO, Instituut voor Landbouw en visserij, helpt mee aan deze opzet.

Cool! Ik voel!’ richt zich op ervaringsgerichte leermethodes. Zij werken aan een voelaquarium binnen de werking van het Nationaal Visserijmuseum. Via interactieve tools zal de bezoeker kennis kunnen maken met de Vlaamse vissoorten. Gekoppeld aan dit aquarium zullen actieve ‘visserijlessen’ georganiseerd worden onder leiding van echte vissers. Promotor van het project is het Nationaal Visserijmuseum uit Oostduinkerke.
Er wordt ook werk gemaakt van de Kwaliteit Index Methode (KIM). Een index die vooral de juiste prijs geeft aan de juiste kwaliteit.  "Het project is een opvolger van de actie dagverse vis die we met een aantal topchefs lanceerden om vis onder de aandacht te brengen", zegt Ivan Victor, voorzitter van SDVO. "Het project bouwt ook verder op de ontwikkeling van de KIM-methode en de opleiding die de keurmeesters in de visveilingen genoten." Alle vissers worden aangeschreven voor een driedaagse betaalde cursus. Ze nemen deel op vrijwillige basis. Bron: demorgen.be
bron2: VILT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten