Bouwen is en blijft in in België. Een huisje kopen, kant en klaar; behoort ook tot de dromen. Met Batibouw in het land, schrijven kranten volop over dit Belgisch fenomeen. Nu de fiscaliteit rond de woonbonus verandert; is het nog hipper. Deze verandering treedt in in 2014. De Federale belastingvermindering voor woonkrediet valt weg en zal overgenomen worden door de gewesten. Opposities maken mensen bang, de zetelende Vlaamse regering zwijgt in alle talen, maar wil de angst wel beperken. Een van onze economische troeven zit dan ook vervlochten in de baksteen. Zolang zij geen klare mortel draaien, wachten kopers af. Sommigen voorspellen een terugval van de prijzen, zoals in Nederland.
Julien Manceaux, vastgoedexpert van ING, zegt dat deze prijsverlaging niet zeker is. In België wordt de onzekerheid gecompenseerd door de historisch lage rentevoeten.
Hij haalt een voorbeeld aan van een gezin dat in 2008 een huis kocht van 200.000 euro. Voor dat krediet betalen ze nu 2.500 euro per jaar minder. De dreiging van de woonbonus lijkt dus vaak overroepen. De Belgische vastgoedmarkt is stabiel, vooral door de huizenkoop-traditie die moeilijk te doorbreken is. Hierdoor blijft een huis kopen een goede investering. De crisis in de vastgoed vond zijn weg ook niet dadelijk naar België. Het overgrote deel van de woningen in België worden door de eigenaar zelf bewoond. Ook houden de banken in België een streng toezicht en een stabiel evenwicht tussen de werkelijke prijswaarde en het te lenen bedrag. Volgens het Planbureau komen er tussen nu en 20 jaar 1,2 miljoen mensen bij in België. De gezinnen zullen in die periode verkleinen. Er zullen daarom jaarlijks 54.000 wooneenheden moeten bijkomen. De toenemende vraag naar woningen zal stijgen en de investering in het woonbestand verbeteren. Vooral kleinere woningen en appartementen zullen hiervan profiteren.
Het volledig wegvallen van een woonkrediet zou uiteraard een shockeffect hebben waardoor er een overaanbod zal komen en de prijzen zullen dalen. Maar het volledig wegvallen staat niet dadelijk in het draaiboek van de gewesten, menen de vastgoedexperten. In het slechtste geval zal het over een lange periode gespreid worden. Zo krijgt de markt tijd om zich aan te passen.
De onzekerheid in de valuta, zeker in de euro, onzekerheid naar het pensioen toe en de lage opbrengst van de spaarboekjes, zal mensen ook aanzetten tot investering in de woonmarkt; zeker tot investering naar een eigen woonst. Op lange termijn blijft de investering in een eigen huis nog steeds een goede zaak, menen de specialisten en daar speelt BATIBOUW zeker op in.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten