dinsdag 24 januari 2012

Een stapje verder in de menopauze

Het Erasmus MC is het grootste en meest veelzijdige van de acht universitair medische centra van Nederland. Erasmus MC wil haar internationale reputatie verder uitbouwen en in 2013 tot de twintig beste medisch instituten ter wereld behoren.
De organisatie bestaat uit ruim vijftig afdelingen. Elke afdeling levert een bijdrage aan de drie kerntaken van het Erasmus MC:

  • patiëntenzorg
  • onderzoek
  • onderwijs
Zoals elk universitair hospitaal. Erasmus MC is gespecialiseerd in de vruchtbaarheid van vrouwen. Het onderzoek hieromtrent bracht nieuw licht in de menopauze, en vooral de vroegtijde menopauze, een fenomeen dat gelinkd wordt met verschillende degenerende aandoeningen. Wat ze in Eramus MC nu gevonden hebben is de link met het DNA. Er zijn verschillen in het DNA ontdekt die invloed hebben
op het moment dat een vrouw in de overgang komt.  Dr. Lisette Stolk, onderzoeker op de afdeling Inwendige Geneeskunde: "Wij hebben een groter inzicht gekregen in de genen die zorgen voor de overgang. Hoe meer wij begrijpen van de start van de menopauze, des te beter kunnen wij later inschatten of iemand risico loopt op allerlei ouderdomsziekten."
De overgang of menopauze, het moment waarop de vruchtbaarheid van de vrouw stopt, is een belangrijke hormonale verandering die meestal rond het vijftigste levensjaar optreedt.




Nieuwe genen voor start overgang

Inzicht in start overgang leidt mogelijk tot betere inschatting ouderdomsziekten

Een groep onderzoekers onder leiding van het Erasmus MC heeft een deel van het geheim achter de vruchtbare periode van vrouwen ontrafeld. Ze hebben verschillen in het DNA ontdekt die invloed hebben op het moment dat een vrouw in de overgang komt. Een deel van deze verschillen bevinden zich in genen betrokken bij immunologische processen. Dat soort processen kunnen een rol spelen bij extreem vroege overgang. De wetenschappers beschrijven hun doorbraak vandaag in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Nature Genetics.
De overgang of menopauze, het moment waarop de vruchtbaarheid van de vrouw stopt, is een belangrijke hormonale verandering die meestal rond het vijftigste levensjaar optreedt. Dr. Lisette Stolk, onderzoeker op de afdeling Inwendige Geneeskunde is eerste auteur van de publicatie. Stolk: "Wij hebben een groter inzicht gekregen in de genen die zorgen voor de overgang, waaronder genen betrokken bij DNA-reparatie en het immuunsysteem. "

De onderzoekers, afkomstig uit Erasmus MC, UMC Groningen en VUmc, alsmede groepen uit andere delen van de wereld (Engeland, Italie, Estland, de VS, Australie), hebben gebruik gemaakt van diverse bevolkingsonderzoeken, waaronder een langlopend bevolkingsonderzoek onder Rotterdammers, het zogenoemde ERGO-onderzoek van het Erasmus MC. In totaal hebben ze bij 50.000 vrouwen gekeken welke stukken DNA (zogenoemde SNP’s) een rol spelen bij het bepalen van de leeftijd waarop de menopauze begint.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten