zondag 22 januari 2012

Crafoord Prijs


Het Nieuwsblad en het Laatste Nieuws brachten als eerste dit goede nieuws: Een Belgische wiskundige wint de Crafoord Prize, ter waarde van 445.000$. Wie is deze slimme Belg en wat is de Crafoord Prize?
Jean Bourgain, een Oostendenaar, afgestudeerd aan de Vrije Universiteit van Brussel, is deze slimme Belg. Later werd hij zelf professor aan deze universiteit, werkte mee met de afdeling wiskunde van de Universiteit van Illinois, was professor in Frankrijk (IHES), aan de Hebrew University in Jeruzalem, IAS, Caltech...
Hij schreef reeds verscheidene prijzen op zijn naam:

Alumni Prize, Belgium NSF, 1979
Empain Prize, Belgium NSF, 1983
Salem Prize, 1983
Damry-Deleeuw-Bourlart Prize (awarded by Belgian NSF), 1985
(quintesimal Belgian Science Prize)
Langevin Prize (French Academy), 1985
E. Cartan Prize (French Academy), 1990 (quintesimal)
Ostrowski Prize, Ostrowski Foundation (Basel-Switzerland), 1991 (biannual)
Fields Medal, ICM Zurich, 1994
I.V. Vernadski Gold Medal, National Academy of Sciences of Ukraine, 2010
Shaw Prize, 2010
De Crafoord Prize is een prijs die gegeven wordt aan astronomen en wiskundigen, biowetenschappers, geowetenschapers en Polyarthtitis onderzoek (Reuma Arthritis). Het wordt toegekend door de Zweedse Wetenschapsacademie. Volgens de som die eraan verbonden is, is het een van de prestigieuze prijzen van de wetenschappelijke wereld. Deze prijs resulteerde uit de Stichting opgericht door Anna-Greta en Holger Crafoord in 1980.
De Crafoordprijs complementeert de Nobel Prijs in de wetenschappelijke discipline.

De prijs wordt uitgereikt door de Koning van Zweden in mei. de Koninklijke Zweedse Academie geeft dan een symposium over het werk van de winnaar.
Dit jaar zal dat gaan over het werk van Bourgain. Een wiskundige die zich bezighoudt met analytische wiskunde en meetkunde. Zij werk richt zich vooral in de lineaire of vectormeetkunde. Wat de redactie ervan kan opsteken is dat het zich bezighoudt met de 3D assen x,y en z.
Zijn specialiteit houdt zich bezig met 'de ruimte'. Als gewone stervelingen spreken over de ruimte rondom ons, spreken geleerden over velden met verzamelingen van punten, zij spreken over Euclidische- hyperbolische- Riemann- Minkowski ruimte en Lorentz variëteit. Wij spreken over: 'de auto staat aan de hoek' zij leggen de coordinaten vast in lineaire XYZ assen. Fascinerend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten