zaterdag 21 januari 2012

Batterijen op water

We hadden het over reizen. Reis light en je ontdekt de dingen, een quote van waarschijnlijk een geleerd man. Moderne reizigers zijn in deze tijd van technologie gebonden aan twee gaatjes waar de stroom uitkomt voor al hun gadgets: een stopcontact.


Als je echt de bossen, woestijn en/of berg en dal wil intrekken, zonder fysiek iemand te ontmoeten, maar de wereld wel aan het topje van je vinger wil houden, heb je een PowerTrekk nodig. Dat is een batterij dat zich oplaadt met het water uit een soeplepel. Goed bezig, hoor ik u al zeggen, in de woestijn geraak je niet aan water. Maar dan hebt u nooit naar McGyver gekeken.
Een Zweeds bedrijf ontwikkelde een batterij om ons te verlossen van het elecktriciteitsnet. Powertrekk is een bakje waar je water in doet en via chemische reacties krijg je energie. Het werkt met natriumsilicide dat water omzet in waterstofgas. Natriumsilicide is een chemisch poeder dat ontwikkeld werd door groene-energiebedrijf SiGNa Chemistry in New York.

Een eetlepel water is goed voor tien uur kracht (foto: DailyMail)
Deze uitvinding is niet gewoon een gadgetje dat we er weer bijkrijgen. De batterij levert heuse energie voor laptop, gms of gps. het werkt vlugger dan zonnepanelen en is betrouwbaarder. Als er geen zon is, heb je altijd wel ergens water bij de hand. Het kan zout water zijn, vuil water, als het maar de chemische formule heeft van H20.
“PowerTrekk kan zeker concurreren met andere opladers”, zegt Björn Westerholm van myFC, het bedrijf achter de PowerTrekk. “De kracht uit brandstofcellen wordt onmiddellijk gegenereerd en het opladen gebeurt onafhankelijk van het weer of van de positie van de zon, zoals bij zonnepanelen. Bovendien is dit veel betrouwbaarder omdat de PowerTrekk niet uitgeput raakt, zoals batterijen.”

Laad je mobiele telefoon of een ander toestel met een USB-poort gemakkelijk op (foto: DailyMail)
De PowerTrekk instellen is gemakkelijk: het natrium wordt bewaard in een kleine, ronde container die de PowerPukk heet. Het heeft wat weg van een ijshockeypuck of een blikje schoensmeer. Je schuift de PowerPukk in één helft van de container. In de andere helft vind je een kleine watertank waar je het water in doet.
Als het deksel gesloten is begint de chemische reactie automatisch; de PowerTrekk is klaar voor gebruik. Het enige bijproduct van deze lader is een beetje waterdamp.
Volgens psyorg.com kun je kiezen tussen brandstofcellen van 1 Kw en 3 Kw. De PowerTrekk wordt in mei of juni op de markt verwacht en zal zo’n 199 euro kosten. Extra natriumcellen koop je voor 2 euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten