dinsdag 29 november 2011

De euro en dollar eten aan dezelfde tafel

Van Rompuy praatte met Obama over de crisis in de eurozone. De VS is er zich van bewust dat een oplossing voor de euro van groot economisch belang is, ook eigen belang. Van Rompuy, Karel de Gucht als eurocommisaris voor Handel en José Barroso praatte gisteren met Obama over bilaterale hulp voor de euro. De europese economie is voor de Verenigde Staten heel belangrijk om jobs te behouden en te  creëren, zei de Amerikaanse president. De crisis is volgens Van Rompuy niet alleen economisch of financieel, ook is het een identiteitscrisis van de euro, een nieuwe munt die zijn plaats zoekt in de globale economie. Het vertrouwen in deze munt is nog niet sterk genoeg, daar zijn de europese commissarissen zich van bewust. Een teken geven van financiele stabiliteit is in deze crisis ook moeilijk. Daarom willen ze van Obama een signaal dat de VS de Euro vertrouwt.
Ook de VS zit in een moeilijk parket, maar niemand twijfelt over het voortbestaan van de dollar. Als deze munt een knipoog van vertrouwen kan geven aan zijn europese 'zuster' munt, dan halen de ratingsbureaus waarschijnlijk de hete adem uit de nek van Brussel.

De VS en de EU gaan intussen een werkgroep oprichten die op zoek moet naar beleidsdomeinen en maatregelen die de handelsstromen en investeringen tussen de VS en Europa kunnen maximaliseren.
Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht, naast Van Rompuy de tweede Belg die bij Obama aan tafel zat, zal namens Europa die werkgroep leiden. (Belga/EE)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten