maandag 27 juni 2011

Voetbaltaal in Argentinie

Eerst het ei, als laatste de kip
Twee zaken waar Argentinië karaktervol in is: de schuld schuiven op anderen, of het uitdokteren van complots, en het ridiculiseren van een situatie, grappen verzinnen om de emoties te kanaliseren. Argentijnen drijven op emoties. En voetbal is een emotiefeest, een passionele sport waar iedereen mee begaan is. In Argentinië moet je over twee dingen kunnen spreken als je hier leeft of werkt. Uitdagingen zijn belangrijk voor de Argentijnen, daar leven ze van, daar drijven ze op.






Een kleine greep uit de talloze grappen en beledigingen die de Club River Plate en zijn supporters over hen heen krijgen dezer dagen, de meeste georganiseerd door de supportersclub van Boca Juniors.
Helm opzetten, gevaarlijke afgang
Het spook van de B
Het embleem van River is een kip, er verschijnen nu overal in de stad kleine posters met kuikentjes op. Iedereen weet dadelijk waar dat op slaat. De stadsgrafitti verandert nu allemaal in woorden met een B, van de B competitie: BienBenido (welkom, eigenlijk: bienvenido) Bay Bay (ipv uiteraard bye bye, Engels is nooit hun sterkste kant), de B is een dankbare letter in het Spaans. Ook de 'v' wordt uitgesproken als een 'b' zodat vele woorden die met een v geschreven zijn, makkelijk met een b kunnen worden geschreven, zoals we al zien in BienBenido, of 'die zien we nooit meer terug' is in het Spaans:
'no volverá más' wat dan op de muren wordt geschreven als : 'No Bolverá más'. Ook de naam van de club wordt nu verbeterd: RiBer ipv River.

Andere bravere uitspraken zijn:
River neemt een saBBatical jaar of River, liefde heeft zijn moeilijke momenten, maar het blijft liefde.
En dat is hier wel op te zien:
De voetballiederen van Argentinie zijn ook een studie waard. Hier eentje dat de laatste tijd nogal eens geneuried wordt op bus tram en metro, op de straat en in de trein. Ik zou kunnen zeggen 'aan den toog' maar dat bestaat hier niet.
De tekst komt erop neer dat de Kiekes zo zijn, de bitterheid van Argentinie, als ze geen kampioen spelen is hun stadion leeg, dat is anders in Boca, mijnheer, gaat het lied verder, wij zingen met vreugde, wij dansen en springen ook al winnen we niet altijd. Mijn liefde stopt niet bij de kampioenszege, en de rest is makkelijk: allez allez (dale) Boca. Pittig detail: bostero is de bijnaam van Boca Junior en dat verwijst naar de strontjes die in de straten drijven als de rivier (open riool) in Boca overstroomt.

Las gallinas son asi
Son las amargas de la Argentina
Cuando no salen campeón
esas tribunas estan vacias
yo soy de Boca señor
cantemos todos con alegria
aunque no salgas campeón
mi sentimiento no se termina
y dale bo
y dale dale boca
y dale bo y dale dale bo
y dale bo
y dale dale boca
y dale boca
y dale dale bo. Bostero Soy.....



Uiteraard heeft River er een antwoord op, of waren zij eerst en het lied van Boca het antwoord? Het is zoals het kip en het ei...: De strontje zijn zo, ze zijn de bitterst van heel de wereld als ze geen kampioen worden speelt zelfs hun band zwarte muziek. Boca weet niet eens wat 'gevoelens' zijn, als ze slecht spelen, verlaat zelfs de 12 (supportersclub van Boca, verwijzend naar de 12de speler) het stadion de eerste helft. Het zijn lafaarden, achtervolgd door de politie, als dieven in de nacht. Vergeet Mar del Plata niet (heroïsche match waar River kampioen mee werd)...a long time agoooo, nvdr.

Los bosteros son asi
los mas amargos del mundo entero
cuando no salen campeon
banderas negras ellos pusieron.
Boca no chamuyes mas
con ese tema del sentiemiento
si cuando vos andas mal
las 12 se va en el 1er tiempo.
Vos sos cagon
vos sos un vigilante
la federal te sigue a todas partes.
Vos sos cagon
vos no te la aguantas
y en mar del plata
corriste sin parar.


Het is niet alles River wat de klok slaat, ook Huracan heeft het hard te verduren met zijn degradatie naar de B. Hun icoon is een luchtballon waardoor ze ook wel eens los globos (de ballonnetjes) worden genoemd. En uiteraard is dat makkelijk: het ballonnetjes doorprikt, Huracan in de problemen. 'el globo pinchada' is in de straattaal ook wel een verwijzing dat je vriendin zwanger is zonder dat het gepland was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten