maandag 27 juni 2011

Argentijnse voetbal in zak en as

River Plate, een van de oudste voetbalclubs van Argentinië, zakt naar de B lijst van de nationale competitie. River Plate is de club die de meeste eerste classe titels won in Argentinië, meer dan Boca Junior en Independiente. Zij speelden gisteren de barrage wedstrijd met Belgrano van Cordoba (Argentinie) en haalden het niet. Zij zakken naar de B competitie. Dit ging niet zonder slag of stoot. De supporters van River lieten een verwoestend spoor achter in een van de rijkere buurten van Buenos Aires, Nuñez. 43 politieagenten liggen in het ziekenhuis, verschillende burgers zijn gewond en nog meer zijn opgepakt.


De stad ademt vandaag iets gelaten triest uit. De supporters van River, ook wel Gallinos (kiekes) of Millonarios genoemd, worden troostend toegesproken. Ze staat en gelaten bij, op de werkvloer dienen ze tot niets vandaag. Onze garcon in het koffiebartje geeft ons met gebogen hoofd onze bestelling. Geen commentaar staat er op de kruin van zijn hoofd te lezen. Als je toch iets zegt, is zijn reactie onvoorspelbaar. De Gallinos laten hun schouders hangen, geweldadige explosies zijn nog steeds mogelijk. De kranten staan vol met commentaar over River-Belgrano en het hooliganisme, geen kat die de krant leest of koopt vandaag. Dit is een vast ritueel wanneer River of Boca verliest, de maandag erna worden er bijna geen kranten verkocht.
En nu?
Er is geen einde geen begin, geen toekomst meer voor River Plate, de trotse ploeg van de miljonairs, zoals ze genoemd worden. Zelfs 'die van Boca' wagen zich niet aan het ridiculiseren van de situatie. Heel het voetballandschap van Argentinie is geschokt. De sportjournalisten spreken zich niet uit of River het al of niet op sportief vlak verdiend heeft, dat hadden ze vorige week even gedaan en hier en daar werden hun auto's in de vernieling geslagen, enkelen kregen dreigbrieven, dus geen tweede keer. Iedereen spreekt vol lof over de sportieve prestaties van de kiekes, het ligt dus aan iets anders. Argentijnen zijn enorm bedreven in het verschuiven van de schuld. Nu ook, het ligt aan de scheidsrechter, meestal de eerste in de lijn. Er wordt ook geroepen dat het de schuld is van de president van de club, van de 'dieven' in het directie-comité, het is de schuld van de Argentijnse voetbalbond, ook een veel gebruikt element internationaal gezien. Er wordt zelfs tussen de lijnen door gefluisterd dat het de schuld is van de Presidente van het land. Gaan ze hiermee te ver denkt u? Ik dacht het niet. Zij kunnen het zo mooi inkleden dat je elk complot tegen gelijk welk Argentijns instituut, gelooft.
Heel de situatie begon toen de president van River Plate een discussie aanbond met de voetbalbond, AFA. De voorzitter van AFA heeft een jaar geleden de uitzendingsrechten van de Argentijnse voetbal van de privé verbroken om het aan de staat te geven. Dit paste in het project 'Voetbal voor iedereen'. Vanaf toen kon iedereen op de nationale zender al de matchen zien, voetballand Argentinie was de koning te rijk. Dit had wel enige consekwenties, zoals het betalen van de rechten en doorstorten naar de clubs toe. Een klein detail vond vadertje, of liever, moedertje staat en AFA. De clubs geraakten hierdoor in het gedrang en River Plate was min of meer de klokkenluider. Hierdoor werden ze afgestraft, dit volgens de fans en de sportjournalisten vandaag in de krant.
Een pijnlijke zaak, de inflatie en het populisme maait zijn eerste slachtoffer neer: het Argentijnse voetbal.
Waarom het zo erg is?
Naast River zal Gimnasia waarschijnlijk nog zakken en is Huracan al naar de B. Dit zijn drie grote ploegen die zorgden voor 6 mooie klassiekers in de Argentijnse competitie. River/Boca is goed voor het toerisme, een kaartje kost vlug 500 euro. Daarnaast heb je Huracan/San Lorenzo en Gimnasia/Estudiantes als vaste klassiekers. Deze wedstrijden vallen weg, een traditie van meer dan 100 jaar klassieke voetbal verdwijnt. Een deel van de echte emotie worden dus uit het Argentijnse voetbal genomen. Tegen wie zal Boca nu nog zingen? De meeste van hun liederen zijn gebaseerd op hun aarstvijand River, maar je valt toch geen kleine jongen aan? De kreten van San Lorenzo zijn allemaal gebaseerd op de 'globo' (ballon) dat verwijst naar het icoontje op de vlag van Huracan. Estudiantes, hun fans vroegen verlof als ze naar Gimnasia gingen, deze extra snipperdag valt gewoon weg. Een sociaal en culturele ramp alom.
En dit allemaal omdat een ezel in Cordoba (Argentinie) voorspelde dat River zou zakken. Ja u leest het goed, het gaat hier over een ezel en geen inktvis, de ezel Andrés ging naar het bakje met stro van gelijk spel, de dooddoener voor River en het werd....gelijk spel. En hiermee zou ik het goede nieuws nog vergeten: Belgrano uit Cordoba gaan nu naar eerste en ze tellen al af om na River, ook Boca in de pan te hakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten