De Europese Commissie wil de lidstaten stimuleren om meer te ondernemen tegen corruptie in de Unie. Ze zullen ook regelmatig rapporten over dit fenomeen publiceren. Hierdoor willen ze werken aan hun transparantie, een vraag van de burgers uit de EU. De corruptie zou jaarlijks 120 milj euro kosten. Er zijn maar weinig instrumenten om de corruptie te controleren en aan te pakken. In de schoot van organisaties als de Raad van Europa en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling ontwikkelde de internationale gemeenschap reeds verscheidene instrumenten in de strijd tegen corruptie. Zo beschikt de Raad van Europa over GRECO, een groep van landen die (vertrouwelijke) rapporten over corruptie maakt. De aanpak verschilt ook van lidstaat tot lidstaat. Cecilia Malmstrom, bevoegd eurocommissaris, presenteerde maandag dit initiatief. "Het is duidelijk dat politici niet doortastend genoeg optreden in de strijd tegen dit misdrijf." meer omdat het bepaalde elementen uit dezelfde klasse zijn die zich hieraan schuldig maakt.
Zwakke beleidspunten blootleggen
Met het EU-corruptiebestrijdingsverslag wil Malmström "zorgen voor politieke wil om op te treden". De rapporten moeten immers niet alleen een beeld schetsen van de maatregelen en resultaten in de strijd tegen corruptie, maar ook de mislukkingen en zwakke punten in het beleid van de lidstaten blootleggen.
De rapporten zullen gebaseerd worden op de bijdrages van experts en documenten die voorbereid zijn door andere organen, zoals GRECO. De eerste reeks wordt openbaar gemaakt in 2013. (belga/lb)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten