vrijdag 24 juni 2011

Bekijk het eens

We worden geboren als kleine mensjes met kleine vingertjes, kleine teentjes, klein hartje en maagje. Alles aan ons moet nog groeien. Er is echter een buitenbeentje. Een orgaantje dat heel snel en maar een klein beetje groeit. Het is bijna even groot voor een baby van  30 cm als bij een basketter van 2 m. Onze ogen. Als je een baby ziet, wordt er vaak gezegd: kijk die kijkers! Moet je die oogjes zien, zo groot. En dat is zo, propotioneel gezien zijn de twee kijkballetjes enorm groot in een babysnoetje. Het neusje eronder is piepklein, de oortjes ernaast zijn klaar om te groeien, het mondje zonder tandjes, is lief en fijn. Over de stembanden kan nog getwist worden. Maar de ogen kijken je aan alsof ze de hele wereld ineens willen bekijken.


Dr. Agustin Fonseca, hoofd van de oogkliniek in Madrid zegt dat we geboren worden met een onderontwikkeld gezichtsorgaan. Alles aan ons zicht moet nog ontwikkeld worden na de geboorte, en toch is het oog reeds 65% van zijn totale grootte. De spieren, zenuwen en al wat rond ons oog hangt, is nog helemaal onderontwikkeld. De grootste verandering heeft plaats de eerste 6 maanden. Daarna volgroeit ons gezichtsorgaan op ons 3 jaar, om zich volledig te vervolmaken als we 12 zijn.

Zelfs de eerste weken na de geboorte begint de verandering in ons oog. Zowel fysiek, anatomisch als chemisch verandert er alles. Vanaf de geboorte tot 2 jaar groeit het oog 4 mm, daarna gaat het veel langzamer, ongeveer 0.4 mm per jaar. Op ons 6de levensjaar is het oog bijna volgroeid. Ik wil hier niet in een polemiek vervallen, maar statistieken wijzen uit dat de ogen van mannen groter zijn dan die van de dames. De ogen van de heren zijn daarom vaker groter dan de maag en de liefde die erdoor gaat.

Ook verandert de kleur van de ogen bij de eerste ontwikkeling. Als er niet veel pigmenten voorradig zijn, zullen de oogjes blauw lijken, als een baby veel pigmenten heeft, zullen ze donker fonkelen. In de eerste 6 maanden krijgt het oog dan de kleur die het heel zijn leven zal houden. Net als de kleur zal ook de inplaatsing van het oog veranderen. De oogkassen groeien verder in het hoofd naarmate we ouder worden, meer horizontaal en ovaal. Het traanbuisje zal hierdoor iets minder conisch en dieper worden, waardoor het huilen ons iets moeilijker valt.
 http://www.oftalmo.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten