donderdag 5 mei 2011

Een russische prinses

Archeologen vonden in 1993 een mummie van een jonge vrouw in het Plateau Ukok in de Russische streek Altai. Dit plateau ligt naast de grens van Mongolie. De mumie van de vrouw met een tatoo op haar schouder, werd beroemd als de prinses van Altai. Wetenschappers van Novosibirsk zeggen dat de doodsoorzaak nog steeds een mysterie is. De mumie is 2.500 jaar oud. 
In juni 2010 werd de vrouw onderzocht met een MRI. Volgens de Pravda was dat de eerste keer dat een mumie werd onderzocht door een MRI scanner in Rusland. Sindsdien werken experten verder aan het ontrafelen van dit mysterie. Volgens de Russische Academie van Wetenschappen zouden er deze maand resultaten worden gekend gemaakt.
"De doodsoorzaak zal wel steeds een mysterie blijven, dat kunnen we niet meer achterhalen aangezien er geen hersenen en geen andere organen beschikbaar zijn," zegt Letyagin van RIA Novosti, onderzoekscentrum. De prinses van Ukok zou niet aan een lichamelijk letsel gestorven zijn. Haar schedel is intact en al haar beenderen ook. Dat was ook niet het doel van heel het onderzoek. Vyacheslav Molodin, directeur van het Archeologisch instituut van Siberie, zegt dat dit mysterie waarschijnlijk later zou ontrafelt worden als er nieuwe technieken worden ontwikkeld. Wat Molodin wel intrigeert is de tattoo van de vrouw. Ook dat is een mysterie. Wel hebben ze een DNA gevonden en hierdoor kunnen ze de etnische geschiedenis achterhalen. De Pazyryks leefden in de Altai bergen in de vierde-derde eeuw voor Christus. De begraafplaats van dit volk is een van de belangrijkse archeologische vondsten van deze eeuw. De prinses droeg een pelsen jas en een pruik. Er werden 6 paardenzadels gevonden in de begraafkelder. Deze details wijzen erop dat de vrouw van nobele afkomst was. Ze droeg ook een rode centuur, dat zou dan weer een teken zijn van een strijder. In haar hand had ze een lange drietand, een ritueel symbool. In de tijd voor Buddha zou deze stok wijzen op gereedschap van de cosmische creatie. Alleen hoge heilige mensen mochten die dragen.
Verder heeft de prinses Europese trekken, geen Aziatische en is ze voor die tijd heel groot: 1.70m. Het DNA zou wijzen op Aryan bloed, in de tijd van de Pazyrycks hadden 70 % van oostelijke Slaven deze DNA. Altai aborigins zeggen dat de mummie hun oerDNA heeft. Zij noemen haar Prinses Kadyn of Kydyn. De tattoo op haar arm vertelt belangrijke informatie voor de mensheid. Het moment om deze informatie te kunnen ontcijferen is volgens hen nog niet gekomen. Zij zeggen dat prinses Kydyn een priesteres was en dat ze gestorven is om de wereld te redden van het kwade. De native van de Altai zeggen dat de wetenschappers de rust van hun priesteres hebben verstoord en dat ze hierdoor een stoornis hebben veroorzaakt in de energie van de wereld. Zij vragen dan ook om de mummie met rust te laten en terug te begraven. Gefluister zegt dat de grote stormen en natuurrampen van de afgelopen tijd, hieraan de schuld zijn.

De tattoo loopt over beide armen langs haar schouders naar haar handen. De tatoo is alleen op de linker arm intact gebleven. Het zou gaan over een mythisch beest dat over de linker schouder loopt en een hert op haar arm. Het gewij van het hert is 'versierd' met gierenkoppen, daaronder een schaap met aan de poten van het schaap een panter met een lange staart. De strijd van de gieren wordt gezien als een symbool van het conflict tussen twee werelden: de jager van de lagere wereld en de herbivoren (planteneters) van de middenwereld. Er is nog een andere theorie over de tattoo dat vertelt over Arkhar en Irbis, de totems van de clan van de Altai, Deze legende vertelt over de sneeuwluipaard, de bewaker van de weg naar Shambala, het land van het Witte Water, zoals de Altai's het noemen. Irbis is het heilige dier waarop ze nooit jagen.
De mummie is ondergebracht in het museum van Novosibirsk. In 2012 zou men beginnen met het bouwen van een mausoleum voor de prinses in Gorno-Altaisk.
bron: pravda.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten