maandag 16 mei 2011

Controle protstaatkanker

Methylatietests kunnen meer gevallen van prostaatkanker ontdekken dan bij gewoon microscopisch onderzoek. Dat blijkt uit de resultaten van een studie van MDxHealth in samenwerking met medische centra in Israël en de VS.
Veranderingen in DNA-methylatiepatronen in aangrenzend goedaardig weefsel kunnen op de aanwezigheid van prostaatkanker wijzen, die niet werd opgemerkt met de standaard histopathologie (microscopisch onderzoek), zo blijkt. De resultaten van het onderzoek, waarbij MDxHealth samenwerkte met het Beth Israel Deaconess Medical Center, Harvard Medical School en New England Baptist Hospital, worden voorgesteld op de jaarvergadering van de American Urology Association, die van 14 tot 19 mei plaatsvindt.
Mannen met een laag risico op prostaatkanker worden steeds meer gecontroleerd, maar sommige verborgen kankers worden daarbij over het hoofd gezien. Om dit te vermijden kan een nieuwe strategie ontwikkeld worden waarbij gebruik wordt gemaakt van methylatietests op materiaal dat door biopsie werd weggenomen. Volgens Jan Groen, ceo van MDxHealth, kunnen dergelijke tests snel beschikbaar worden gemaakt.
De Tijd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten