donderdag 28 april 2011

Mona Lisa wordt opgegraven


Het onderzoek naar de echte Mona Lisa is deze week begonnen in Italie. Het mysterie van wie de echte Lisa is houdt de kunst- en literatuurwereld reeds eeuwen bezig. Er zouden nu meer technische snufjes voor handen zijn om te achterhalen wie de ware is. Leonardo da Vinci zal waarschijnlijk gniffelend toekijken op het team van wetenschappers die deze week zullen zoeken met een speciale radar  in een abdij in Florencia. Daar ligt een vrouw begraven uit de 16de eeuw die model zou kunnen gestaan hebben voor 's werelds beroemdste glimlach. Deze dame was Lisa Gherardini, de vrouw van een rijke invloedrijke zijdeverkoper, Francesco del Giocondo, hij zou het toch geweest zijn die het schilderij betaald heeft. De onderzoekers zeggen dat als ze haar schedel vinden, ze de reconstructie kunnen maken van haar gezicht en dit vergelijken met wat Leo geschilderd heeft.
Volgens het Louvre zou het schilderij geschilderd zijn tussen 1503 en 1506, deze data werden gereconstrueerd rond twee belangrijke eventen van het echtpaar Gherardini: de aankoop van hun nieuwe huis en de geboorte van hun tweede zoon.
Mona Lisa en Natalia Strozzi, nakomelinge van Gherardini's
De sleutel van het mysterie zou men kunnen vinden in het Saint Orsola klooster, ergens in Florence, waar tussen de ruines het graf ligt van Lisa Gherardini. Met de radar zouden de wetenschappers de begraven objecten kunnen indentificeren, ze zullen de vloer in de kleine kapel scannen voor ze de resten van de Gherardini's zullen opgraven. Er zijn documenten gevonden die bevestigen dat het echtpaar daar begraven is in 1542, zegt Silvano Vinceti, hoofd van het Nationale commité voor de Historische en culturele erfgoed promotie in Italie.
Lisa zou de laatste jaren van haar leven in de abdij hebben doorgebracht, waar ze verzorgd werd door haar twee dochters die daar non waren. Er moet ook DNA gevonden worden, daarna kunnen we dat DNA vergelijken met dat van haar kinderen die begraven zijn met zekerheid in het Santissima Annunziata klooster. Vinceti heeft het schilderij van Leonardo reeds maanden bestudeerd, hij zegt dat hij symbolen heeft gevonden in het portret.  Hij zegt dat Gherardini misschien wel het originele model was voor de Mona Lisa, maar dat da Vinci ook geinspireerd zou zijn door zijn jonge leerling Gian Giacomo Caprotti, waar hij verliefd op was.
Het is niet geweten wanneer het onderzoek afgelopen zal zijn. Sommige van haar nakomelingen zijn niet erg opgezet met het plan. "Laat haar rusten in vrede. Wat verandert er aan de charme van het schilderij van Leonardo als de wereld weet wie zij is? Haar opgraven lijkt ons heiligschennis." Dat zei de actrice en schrijfster Natali Strozzi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten