zaterdag 12 maart 2011

Salaris en religie

Herders in Tibet die vaak naar de tempel gaan om te bidden, verdienen meer dan boeddhistische herders die minder tijd in hun religie steken.
Ontwikkelingseconoom Qin Tu van de Wageningen Universiteit noemt dit resultaat van zijn onderzoek woensdag opmerkelijk, want hij had verwacht dat herders die veel bidden juist armer zijn, omdat ze minder tijd hebben om te werken.

Boeddhisten geloven in een volgend leven na de dood. Hoe meer iemand in een volgend leven gelooft, hoe hoger zijn arbeidsethos en hoe soberder zijn dagelijks leven in het heden, aldus Tu, die een groot aantal Tibetaanse dorpen bezocht om herders te bevragen over hun religie en hun inkomen.

In het onderzoek van Tu wordt micro-economisch bewijs geleverd voor de conclusie dat religie direct invloed heeft op economische resultaten. De positieve effecten van religie op economische prestaties zouden, zo schrijven de onderzoekers, te maken kunnen hebben met de mentale gezondheid en de sociale status van iemand die actief is op het gebied van geloof.
www.trouw.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten