zaterdag 9 april 2016

Een koffietje met een spectrum

Kris Van de Voorde, de man van de koffie van de 21ste eeuw drinkt zijn koffie in het JAVA café dat in 2014 geopend is in een kantorentoren in Brussel. Het is het eerste café dat JAVA opende in een bedrijf, een nieuw businessmodel dat ze aan het uitrollen zijn in Vlaanderen. En Vlaanderen krijgt meer en meer interesse in de samenwerking tussen technologie en voeding. Het is voor Kris een droom om deze twee geneugtes van zijn leven te mengen. Hij is nl de heer achter het project Sensors for Food, gecoordineerd door #Flanders'Food. Daarin bekijken ze de mogelijkheden van hyperspectrale camera's die bij IMEC ontwikkeld worden. De onderzoekers werken aan om deze dure en logge camera's compacter en toegankelijker te maken voor de voedingsindustrie. De eerste die op deze trein sprongen waren nl de koffiebranders. Zij screnen hun bonen met deze hypersprectrale camera's om nog betere kwaliteit te schenken.

Als je ze kan integreren in je procesflow kan dit je kwaliteitscontrole aanzienlijk verbeteren. JAVA bv. wil met een paar hyperspectrale ogen in hun productieproces controleren of de brandingsgraad van de koffiebonen is zoals gewenst. Ook willen ze onderscheid kunnen maken tussen koffiebonen met een hoog cafeïnegehalte en een lager (deca).
Ook de andere trajecten in het Sensors For Food project interesseren JAVA. Op de laatste gebruikerscommissie hoorden ze over de resultaten van de optische vezel biosensor en bleek dat dit zeer interessant zou kunnen zijn om OchratoxineA te bepalen, een stof die ontstaat ten gevolge van schimmelgroei indien men de groene koffiebonen onvoldoende laat drogen in de zon.
Nieuwe optische technieken om authenticiteit van de koffie te controleren zijn ook meer dan welkom. Dus heel wat uitdagingen voor onze onderzoekers!
Je ziet, er komt heel wat bij kijken om een perfect tasje koffie te zetten. Daarom ook dat ze in 2012 een state-of-the-art koffiebranderij (er zijn er zo slechts 5 in heel de wereld) openden. En wie weet komt daar dus ooit onze hyperspectrale camera terecht.

JAVA koffiebranderij
JAVA koffiebranderij

Misschien is onze hyperspectrale cameratechnologie ook voor uw bedrijf interessant? Op deze fiche vindt u alvast wat info over de technologie. Maar er gaat natuurlijk niets boven een gesprek met onze onderzoekers om af te toetsen of uw ideeën haalbaar zijn met onze technologie. Geïnteresseerd? Contacteer me dan via Kris.VandeVoorde@imec.be.
Ter inspiratie geef ik u hier een overzicht van de bedrijven die onze cameratechnologie momenteel testen in samenwerking met imec en MeBioS:
  • Taura wil met hyperspectrale camera’s vreemde voorwerpen detecteren in gedroogd fruit.
  • Goldmeat wil het % gelatine en vlees bepalen in kop om een hoge kwaliteit van hun vlees te kunnen garanderen voor de klant.
  • Tomra Sorting  (voorheen Best Sorting)  en Key Technology (voorheen Visys) bekijken de integratie van hyperspectrale camera’s in hun sorteermachines
  • SVZ Rijkevorsel (voorheen Mondifoods) wil vreemde voorwerpen opsporen in fruitpuree voor smoothies.
  • Rousselot produceert gelatine. Ze willen zwoerden scannen met de hyperspectrale camera om te kijken of er genoeg gelatine uit kan gehaald worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten