vrijdag 5 februari 2016

De Rode Tenten


Still from the Lifetime mini series "Red Tent" - a Biblical epic taking place during the time of Jacob in the Old Testament
Vandaag nog gelezen dat de getuigen ongehuwde moeders zouden kunnen vergeven, als ze berouw tonen. Tijd om even de 'rode tent' in te lopen en ons te bezinnen over de boze stoute wereld buiten onszelf. De redactietafel vloog hoog, spaanders splinterde in de lucht, tot onze jongste assistente het artikel van Cathy Bussey in de groep gooide.

De Rode Tenten

Een cirkel van vrouwen, hand in hand, zonder elkaar te kennen. Een geur van sandelhout en salie hangt in de ruimte, verlicht met kaarsen. Zo begint een sessie van de Rode Tenten. Vrouwen in rode gewaden, waar een enorme rust uit straalt, zetten zich samen in nomadetenten over heel de wereld. Van huisvrouwen tot hoog technische profesionelen. De meesten kennen elkaar niet. Er wordt samen gegeten, thee gedroken, geheimen vertelt, gegiggeld, gelachen, en tranen van geluk en verdriet, frustratie lopen over je wangen. Iedereen in de tent voelt hetzelfde: 'dit is thuiskomen'.

Het project Rode Tent is een globaal initatief om vrouwen samen te brengen in een cirkel waar ze naar elkaar luisteren, met elkaar praten, dingen delen, kortom: ontstressen, onthaasten, tot jezelf komen.
De Rode Tent komt uit de bijbel, toen menstruerende vrouwen (wat een woord) zich terugtrokken in een aparte tent om te rusten, te bezinnen, alleen te zijn, terwijl andere vrouwen hun taak in de familie en de maatschappij overnamen. Het wordt ook wel moon lodge genoemd, naar de bestseller van The Red Tent van Anita Diamant. Deze gewoonte van de 'Rode Tent' wordt nog gebruikt in culturen zoals de Dogon Religie in Mali, West Afrika.
Het modern concept van de Rode Bijbels Tent, is nu niet meer zo gefocussed op het periodisch systeem van vrouwen. Het is meer als een ontstresstijd, onhaasten en een krachtig signaal naar vrouwen toe om hun ervaringen te delen en er zo sterker uit te komen.
Het is gebaseerd op het zusterschap, de vriendschap die je alleen bij zussen vindt. Het project wordt georganiseerd in Europa door de Red Tent Directory, een online groep die begonnen in Engeland in 2009. Nu is deze actieve groep uitgegroeid tot heel Engeland, Wales, Ierland en zelfs op het Europese vastenland zijn er verschillende Rode Tenten actief. 'We werden opgevoed in het idee dat vrouwen altijd in een competitie met elkaar leven. De premie van Beste Moeder, Beste Kokkin, Beste Vrouw, Lover, meest Sexy, ... Dat is gewoon een sociaal gegeven, antropologisch totaal vals. Onder de oppervlakte zit een meer van 'meerwaarde'. Daar is heel de opzet op gebaseerd.' zegt Nathalie Chung, lid van de Directory.
'Het is een netwerk,' vertelt Sheila Gibbons, 'ik heb er vriendinnen aan overgehouden, contacten, klienten (dietiste). Het is inderdaad een plaats waar je je zusters tegenkomt.'


"A Red Tent is certainly among the more new age-y and ‘out there’ things I’ve tried in the name of womanhood"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten