dinsdag 8 december 2015

Zuid-Amerika in nieuwe startblokkenPresidentiele staf Argentinie van Cristina 

In Frankrijk wint LePen regionaal, een teken aan de wand. Het uur dat verwijst naar 5 voor 12 in Europa. Langer negeren kan echt niet meer, fluistert de publieke opinie in Europa. 


Argentijnse Presidentiele staf, door zilversmid Pallarols
In Latijns Amerika is het ook even laat: 5 voor 12. In landen zoals Brazilie, waar het draaiboek gestart is om de Presidente Dilma uit haar macht te ontzetten, Venezuela waar de oppositie rijkelijk gewonnen is, in een land dat totaal onderdrukt werd door het Chavinisme, en Argentinie waar de oppositie ook gewonnen is van een juk dat het land reeds 10 jaar neerdrukt. Nieuwe tijden, positieve wind, vooral economisch en sociaal, in het Zuid-Amerikaanse continent, volgens sommigen; een totale terugval naar de dictatoriale jaren in Zuid-Amerika volgens diegene die verloren zijn. In Brazilie is het een andere strijd: een strijd tegen de sociaal-economisch-politiek ingebakken slechte gewoonte: de corruptie.
Nieuwe staf voor President Macri
De overgang zal in Venezuela en in Argentinie niet van een leie dakje verlopen. Argentinie maakt zich op om overmorgen de nieuwe president in te huldigen. De bijna expresidente haalt alles uit de kast om het feest van haar opvolger te vergallen. Het begint met de plaats waar zij de presidentiele staf en sjerp wil overhandigen: in het Parlement. Terwijl het protocol voorschrijft dat het in het Presidentieel kantoor: La Casa Rosada (vergelijkbaar met Het Witte Huis) moet gebeuren. In het congres speelt de uittredende presidente een thuisrol, mits zij nog steeds de meerderheid heeft in het Parlement. De nieuwe president is om 00.00 uur 10 december reeds president en hij mag dus beslissen waar hij wil ingehuldigd worden, en dat is voor hem het Casa Rosada, waar hijzelf meer mensen kan uitnodigen.
Cristina en Mauricio bekvechten reeds een week over de plaats van het feestje. De maker van de presidentiele staf, een beroemde zilversmid van Argentinie, zei dat als de twee kemphanen niet overeenkomen, hij de staf zal schenken aan de Maagd Maria van Lujan, de patroonheilige van Argentinie. De presidentiele staf is door Pasarrol vervaardigd en wordt aan de nieuwe president verkocht voor 1 pesos. (1/15 euro). Maar Macri houdt voet bij stuk, hij zal de staf ontvangen, kopen en betalen van de kunstenaar, ook al wil Cristina niet aanwezig zijn en dit in zijn Presidentiele kantoor. 
Nog twee keer slapen en het grote feest mag beginnen, mits een kleine uitglijder door de aftredende Presidente die voor de laatste keer haar militiens zal laten opdraven om haar naam de scanderen. Argentinie is er klaar voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten