zondag 6 september 2015

Vluchten kan nog wel

Op de witte Tshirts van de Oostenrijkse vrijwilligers staat te lezen: 'Wij helpen de vluchtelingen'. Een wereld van verschil voor de vluchtelingen die uit de trein in Hongarije naar de Oostenrijkse grens stapten. Oostenrijk is niet groot, ook geen Europese mogendheid. En toch is het het eerste land waar de bevolking hun armen openden voor de miljoenen mensenvloed uit Sirie en andere Afrikaanse landen. 
Het was de kleine Aylan Kurdi die de mensen wakker schudde. Het kleine jongetje spoelde als lijkje aan op de Europese kust en plots openden de mensen hun ogen en hart. 
 
De politieke wereld reageert nog op vakantiemodus, alleen Merkel lijkt uitgerust om het menselijk leed structureel te verhelpen. Zelfs Kris Stoop is fan geworden van deze moedige politica. Je kan ze moeilijk anders noemen, ook al ben je niet van haar politieke familie. Deze vrouw riep tegen heel Duitsland en Europa, ook diegene die het niet wilde horen, dat we harteloze mensen zijn en dat Europa dit probleem zeker kan aanpakken op een humanitaire manier. 
Welkom, schreeuwt nu ook Oostenrijk. Er wordt gezorgd voor water, gedroogde noten, fruit en chocolade. Maajad schreef in El Mundo: 'Ja, dit is Europa'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten