zondag 20 september 2015

Saab wil geen kernkoppen

Als de Belgische regering eist dat de opvolger van de F-16's kernwapens moet kunnen dragen, zal de Zweedse groep Saab misschien niet meedingen naar het contract. De Zweedse regering, die traditioneel tegen kernwapens is, zou mogelijk de uitvoer van dergelijke vliegtuigen tegenhouden. Dat zei een verantwoordelijke van de groep Saab. In de zoektocht naar een opvolger voor de F-16's schreef Defensie vorig jaar vijf staatsagentschappen aan die elk een ander type jachtvliegtuig vertegenwoordigen. Zij moesten een vragenlijst invullen die duidelijk moest maken hoe zij de vervanger van de F-16's zien.

Defensie heeft wel nooit duidelijk gesteld dat de nieuwe vliegtuigen over een nucleaire capaciteit zouden moeten beschikken. Uit interne documenten die de VRT in handen kreeg, bleek wel dat er een voorkeur is voor een kerncapaciteit bij gevechtsvliegtuigen.

Een van de agentschappen die antwoordden op de vragenlijst, was het Swedish Defence and Security Export Agency (FXM), dat instaat voor de promotie van de JAS-39 Gripen van SAAB.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten