zondag 13 september 2015

Multiple sclerosis in het vizier


">In Argentinie zijn onderzoekers een heel eind verder geraakt in de behandeling van Multiple Sclerosis of MS. De Stichting Fleni, een spinoff van de Universiteit van Harvard in Argentinie, legt zich al jaren toe op deze ziekte. Zij vonden onlangs de link met melatonine, een natuurlijk hormoon dat onze slaap regelt, oa. Dit product is in Belgie verboden, maar in vele landen wordt dit natuurlijke product gebruikt voor tal van kleine ongemakken, zoals jetlag en slapeloosheid.
De onderzoekers gingen uit van het feit dat er minder aanvallen zijn van MS in de herfst of de winter en meer in de lente en de zomer. 
MS is niet erfelijk en komt voor door een complexe interactie tussen verschillende factoren uit jou 'omgeving' en je genetische identiteit.  Een van die observaties bracht de onderzoekers bij het zonlicht. Jorge Correale, chef van Fleni, onderzocht de samenhang van verschillende factoren en de ontwikkeling van een SM patient. 
'De samenhang met externe factoren, de leefomgeving van de patien en de manier hoe de ziekte evolueert, was een moeilijke taak. De onderzoekers volgden 5 jaar lang patienten in hun meeste intieme leven en dagelijkse bezigheden. 
Daaruit kwamen verschillende overeenkomsten. Een ervan was de opname van vitamine D. Dit vitamine wordt gemaakt door het zonlicht, meer in de lente en de zomer. Daarom zijn deze seizoenen normaal beter voor MS patienten en toch worden er meer terugvallen en aanvallen opgemerkt in deze twee seizoenen. Een intrigerende paradox.

Onderzoekers legden daarom de focus naar de andere zijde van het zonlicht: de duisternis. In winter en herfst zijn de dagen korter, is er meer uur duisternis dan licht, waardoor er meer melatonine door ons lichaam wordt aangemaakt. Dit hormoon wordt aangemaakt door onze epifyse of de mooie naam: pijnappelklier. Een klein intrigerend kliertje onderaan onze hersenen. 
Dit hormoon regelt ons slaappatroon, maar Correale vond ook dat ratten met een hoge dosis van dit melatonine, minder MS aanvallen kregen. Men kreeg minder gezichtsverlies, terugval van het evenwicht, verlammingsverschijnselen in armen en benen. Dit zijn de grootste oorzaken van de handicap van MS patienten. Ook kwam Dr. Farez te weten dat melatonine een blokker is voor de ontwikkeling van de cel Th17, verantwoordelijk voor hersenschae bij MS. 
Een groep van 139 MS patienten werden behandeld met melatonine, in Argentinie. Zij ontwikkelden positief. Dit opent ook deuren naar andere auto-immuunziekten, zoals reuma en lupus. 

Het volledige onderzoeksteam:
Mauricio Farez en Jorge Correale van  CIEN en de dienst neuroimunologie van FLENI, Eugenia Balbuena-Aguirre1 , Célica Ysrraelit; Ivan Mascanfroni, Ada Yeste, Gopal Murugaiyan, Lucien Garro, Bonny Patel, Chen Zhu2, Vijay Kuchroo3 , Francisco Quintana, onderzoekers en dokters van het neurologisch centrum Ann Romney Center, Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School (Boston, Massachusetts, USA); Santiago Méndez-Huergo y Gabriel Rabinovich.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten