woensdag 1 april 2015

Een Damesakkoord 
Een mooie term voor een mooi overeenkomst tussen Hilde Crevits en Jet Bussemaker. Beiden minister van onderwijs, respectievelijk in Belgie en Nederland. Het ligt klaar om ondertekend te worden. Dit akkoord heeft "expliciete aandacht hebben voor de deelname van Vlaamse leerlingen aan het Nederlandstalig onderwijs in het buitenland en een verwijzing bevatten naar de verantwoordelijkheid die de Nederlandse overheid draagt voor een kwalitatief aanbod".Het gaat hier over het Nederlandstalig onderwijs in het buitenland dat georganiseerd wordt door NOB, Nederlands Onderwijs in het Buitenland. VIW had gevraagd aan minister Hilde Crevits om aan te dringen bij haar Nederlandse collega om het Nederlandstalig onderwijs in het buitenland mee onder de loepe te nemen. 
 

Belga schrijft:

Beide ministers zaten eind januari reeds samen over de studentenmobiliteit. Dit gesprek mondde uit in een Damesakkoord dat de afspraken uit het verleden hernieuwt, verduidelijkt het kabinet van de Vlaamse minister van Onderwijs aan Belga. Vlaanderen wenst daarbij de koppeling te behouden tussen studentenmobiliteit vanuit Nederland naar Vlaanderen en de toegang van Vlaamse studenten tot het kwaliteitsvol aanbod van het Nederlandstalig onderwijs in het buitenland.
Volgens de informatie waarover het kabinet beschikt, heeft NOB een structurele subsidie van de Nederlandse overheid van 2,1 miljoen euro per jaar tot 2018. Daarnaast is er een subsidie van in totaal 10 miljoen euro voor 2014, 2015, 2016 samen. Het betreft een subsidie van 200 euro per leerling per jaar. In 2014 zaten 13.328 leerlingen in het Nederlandstalig onderwijs in het buitenland. Daarvan hadden 1.367 leerlingen de Belgische nationaliteit. Belgen volgen op 146 plaatsen in de wereld NOB-aanbod op een totaal van 196 scholen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten