dinsdag 10 maart 2015

Een vrouw uit 1 stuk

 Er zou geen dag van de vrouw zijn, moest het niet nodig zijn. Niet dat wij het dagelijks ondervinden. Ons leven is redelijk gelijk ingesteld. In andere streken der aarde is het nog anders gesteld: meisjesbesnijdenis, gedwongen huwelijken vooral nadelig voor de vrouw, groepsverkrachtingen, seksslaven, ook meestal van het vrouwelijk geslacht.
Als we dan als vrouw af en toe ervaren dat we in een macho wereld leven omdat er minder vrouwen in het kader zitten en we als vrouwelijke chef nog steeds de koffie zetten voor onze collega's, mogen we niet klagen. Wel wijzen op enkele uitspattingen, zoals de affiche van de koers in ....was het Bachtedekuppe? Nee, Roeselaere


Vrouwonvriendelijk reclame. We slikken het ook nog te vaak als zoete koek. Een lingeriemerk maakt liever reclame met slanke sexy dames, ipv het meest verkochte maatje te tonen. Er zijn gelukkig anderen.

De Miekes uit de literatuur. Zelfs in de strips van weleer vinden we de meisjes en vrouwen terug. De Miekes kunnen heel goed hun mannetje staan en gaan vaak mee op avontuur, hoewel ze vooral in de oudere albums wel eens angsthazen zijn. In heel wat albums gaan de Miekes niet mee op avontuur omdat ze op reis moeten, aan de grote schoonmaak moeten beginnen of op iemand van de familie moeten letten. Hoewel er in sommige albums wel eens sprake is van een later huwelijk tussen Annemieke en Jommeke enerzijds en Rozemieke en Filiberke anderzijds, is er tussen de vier kinderen in de albums enkel sprake van vriendschap.

De droomvrouw, ze bestaat echt en is van vlees en bloed. Je komt ze elke dag tegen. In de lift, op de tram, bus, voor je in de trein, naast je in de file. Geef ze eens een complimentje, jou droom zal er misschien van uitkomen!
Geen katje zonder handschoenen, daarvoor moet je bij Kiekeboe zijn. Fanny zet er een vrouw neer die weet wat ze wil, aan elke vinger een mannetje heeft en door het leven walst als een dartele duif. Haar sexy uitstraling gebruikte ze in de verschillende avonturen als afleidingsmaneuver. Ze is eigenwijs en zelfbewust. Ze heeft in de albums af en toe meningsverschillen met haar vader, maar over het algemeen houdt ze toch van haar familie.
Ze is ook sterk sociaal geëngageerd. Fanny is ook moedig. Ze gaat vaak op eigen houtje ergens spioneren of gevaarlijke opdrachten oplossen. Toch heeft ze ook haar zwakheden. Ze wordt geregeld verliefd op foute mannen en kan slecht koken.Op vrouwendag passeerden heel wat beroemde vrouwen de revue tot de redactie deze foto zag. Een Europaparlementslid dat de eed aflegt met haar baby. Een mooie prent die onze samenleving kleurt zoals het in de 21ste eeuw zou moeten.Een oma met een uitgeputte baby. Vrouwen die we zeker in de bloemetjes mogen zetten en dat niet alleen op 8 maart!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten