vrijdag 13 februari 2015

Persvrijheid

De Persvrijheidsindex is vrijgegeven deze week. Belgie scoort eindelijk in de lijst van de 20 beste landen ter wereld. We staan dit jaar op de 15de plaats, Nederland scoort beter en eindigt op de vierde plaats. Dat komt overeen met wat De Redactie leest. Merendeel van de informatie, zelfs voor Belgie, halen we uit de Nederlandse kranten. Ook is in Nederland het landschap meer gekleurd, verspreid in ideologie. In Belgie is het triest gestemd met de meervoudige ideologie.
Deze index wordt door De Redactie vaak bekeken, omdat het belangrijk is om te weten of de kranten die je leest, met de minst mogelijk censuur hun mening drukken. Hoe lager op de lijst, hoe meer je tussen de lijnen moet lezen of meerdere bronnen moet raadplegen.
Finland staat op nummer 1 en het is dan ook een plezier om deze (Engelstalige) Finse kranten te lezen. Spijtig genoeg is het Fins een taal voor ingewijde en beperken we ons tot de Engelstalige bijdragen.
Landen die gestegen zijn op de lijst, is ook een mooie lijst. Onder aan de ranking, nog in de zwarte zone, zien we een verbetering in Somalie (+ 0.88). Zij stegen 4 plaatsen. Gambia, Turkije en Mexico stegen ook 4 tot 5 plaatsen. Grote stijgers zijn Tonga, die van de gevaarlijke oranje zone in een veilige gele komt, net zoals Chili. Mongolie is de absolute topper, dit land steeg 34 plaatsen en dat is bijzonder goed nieuws. Zij worstelen met de dominante Russische buren en China.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten