woensdag 17 december 2014

Minder wiegendood is tendens

De tendens werd ingezet in Duitsland, reeds in 2008 werden er minder wiegendoden vastgesteld. Nu zien we het in Belgie. Er zijn veel minder gezonde baby's die plots zonder een duidelijke oorzaak sterven dan 20 jaar geleden. In 1990 werden in de Bondsrepubliek nog 1300 gevallen van wiegendood geregistreerd, in 2007 waren dat 228 gevallen en sindsdien vermindert het aantal zienderogen.
Deskundigen verklaren de daling door te wijzen op de toegenomen voorlichting aan de ouders. Als risico gelden onder meer het slapen op de buik en het slapen in het bed van de ouders. De experts erkennen dat de oorzaken voor wiegendood nog niet 100 procent zijn vastgesteld.
Vorig jaar was in Nederland dezelfde tendens vastgesteld. Met elf gevallen in 2006 werd de laagste stand in dertig jaar bereikt.
“Dat cijfer naar nul herleiden, zal ons nooit lukken, maar 20 jaar geleden kwam wiegendood nog vijf keer vaker voor in Vlaanderen”, zegt Gunnar Naulaers van het UZ Leuven. De gunstige evolutie is volgens de professor toe te schrijven aan de voorzorgsmaatregelen die steeds meer ouders in acht nemen zoals baby’s op hun rugje te laten slapen en niet roken tijdens en na de zwangerschap. De alarmtoestellen uit de babywinkels spelen niet mee. “Het zijn stuk voor stuk ‘uitvindingen’ die in de jaren 80 niet heilzaam bleken en nu hun weg gevonden hebben in de commerciële wereld”, aldus Naulaers. (Het Nieuwsblad)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten