zaterdag 22 november 2014

Tsuri en trollen, vieze beesten

Het internet is al een tijdje voer voor debatten. Voor- en tegenstanders roepen het van de daken: gebruik het meer, gebruik het minder. Bij de redactie aan de koffiemachine rolde er deze morgen plots een nieuw woord voor onze voeten: Trolling. Dit woord komt uit het Engelstalige internetgebeuren. In Japan heet het Tsuri en in Korea is het nak-si wat vissen betekent. 
Niemand kan ontkennen dat het internet de uitvinding van deze eeuw is en informatie als massa product verspreid door een klik op de muis. Grote monopolies van zoekstations worden vaak op de korrel genomen. Nieuwszenders online geven oppervlakkigere berichtgeving, gericht op de massa smaak van de interneuten.... of net niet.
Echte interneuten weten wel waar de mosterd pikant geserveerd wordt en blijven niet vissen in het net van de massa-producenten. En het is vaak daar dat de trollen actief zijn. Dit zijn mensen die online meningen verkondigen, vooral op fora en debatwebsites die totaal naast de kwestie zijn of helemaal fout zijn. Dit om onrust en emotionele reacties uit te lokken.
Als het internetpesten totaal geen doel heeft en in het wilde weg gebeurd, just4fun, is het het werk van een trol, als het geicht gebeurd om het fora of het debat te manipuleren is er een querulent aan het werk. Hoe dan ook, aan de koffiemachine werd ons door de koffieboy deze morgen gewaarschuwd voor dergelijke boodschappen. Als waterratten van het internet, kennen we de deiningen van tegengolven zeker, maar dit woord was ons nog niet ter oren gekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten