dinsdag 7 oktober 2014

Wetenschap slaat bruggen


Wetenschap en creativiteit slaat bruggen tussen de verschillen. Woensdag is er in Argentinie een jonge wetenschapster bekroond door de organisatie Bunge en Born. De ouders van Jorge Born werden ontvoerd door de Montoneros, in Argentinie, en de ouders van de wetenschapper Juliana Cassataro waren Montoneros en werden vermoord door de militairen tijdens de dictatuur. 
Vandaag reiken deze twee werelden elkaar de hand. Hij als geldschieter voor baanbrekend wetenschappelijk werk, zij als vermaarde biologe voor haar werk in het veld van de inenting tegen Malta koorts, een ziekte bij de veeteelt. Voorheen werd het team van Cassataro reeds gesubsidieerd door Bill Gates. 
De vader van Jorge Born, die de prijs uitreikte, werd in 1974 door de linkse vleugel van het peronisme, Montoneros, ontvoerd en weer vrijgelaten na betaling van 60 miljoen dollar. De voorvaders van Bunge en Borne komen uit Antwerpen. In de 19de eeuw stuurde zij elk een zoon uit om de graanverkoop te organiseren vanuit Buenos Aires. Het bedrijf Bunge en Borne is een van de grootste graanverkopers in de wereld, op dit moment. Zij hebben naast het bedrijf een stichting die vooral jonge wetenschappers financieel helpt. 
De ouders van Juliana Cassataro werden in 1977 ontvoerd en vermoord door de militaire junta, wij waren leden van de groep Montoneros. Alicia werd als kleine peuter in een deken gewikkeld en door de militairen achtergelaten in de straten van Buenos Aires. Haar grootouders vonden haar en haar broer maanden later terug in een weeshuis. 
De ouders van Borne en Cassataro stonden in het verleden lijnrecht tegenover elkaar, vandaag reiken ze elkaar de hand en werken samen aan de vooruitgang. Cassataro studeerde in het buitenland, maar met deze prijs kan ze haar verdere studie financieren in eigen land. 
'Wetenschappers komen terug om in eigen land te werken aan de Argentijnse samenleving. Met dank aan de kansen die we krijgen van prive en overheidsgelden kunnen we nu ons onderzoek leiden in eigen land.' 
 Cassataro bedankt de jury en de stichting Bunge en Born. 'Mijn ouders zouden blij zijn geweest moesten ze zien dat ik werk in iets wat me gelukkig maakt. Mijn werk is een compromis voor onze samenleving. Als wetenschapper voel ik me vrij in mijn vel.' Zij draagt de prijs op aan haar ouders en nonkels die allen stierven tijdens de militaire dictatuur. Aan haar grootouders die haar elke zondag naar de bibliotheek brachten en waar ze heel de namiddag doorbracht in de sector wetenschap. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten