maandag 1 september 2014

Toemaatjes a la poetin

Fruit en groenten worden dit najaar meer dan waarschijnlijk spotgoedkoop voor de consument. Sinds Rusland geen fruit en groenten uit Europa meer invoert, is de tomatenprijs op de Belgische veilingen met twintig procent gedaald. En tachtig procent van de eerste lading geplukte peren raakt níét verkocht. Het grotere tomatenoverschot op de veilingen wordt onder meer omgezet in extra energie.
Een deel van de overtollige groenten wordt naar biogasinstallaties gestuurd, die er energie mee maken die op ons elektriciteitsnet terechtkomt. Dat gebeurt onder meer in Kallo.
Voor de boycot van Rusland raakte negen procent van de tomaten op de Belgische veilingen niet verkocht. Vandaag is dat vijftien procent. Die overschotten worden niet in de vuilnisbak gegooid.
“Van alle overschotten gaat een derde naar de voedselbanken. Nog een derde gaat naar groenbemesting. De rest van het afval wordt gebruikt voor dierenvoeder en biogas”, zegt Philippe Appeltans, algemeen secretaris van het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen.
Winst voor de consument
Hoe dan ook hebben de prijsdalingen voor de tuinbouwers een rechtsreeks gevolg voor de consument. “Wij volgen de prijzen op de veilingen”, zegt Roel Dekelver, woordvoerder van supermarktketen Delhaize. “Tomaten zijn nu al spotgoedkoop, ook omdat er door het warme weer veel tomaten zijn geoogst.”


Gevulde tomaten met gehakt

Ingrediënten voor 4 personen

  • 8 stevige vleestomaten
  • 500 gr gehakt
  • 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • ei
  • 4 eetlepell paneermeel
  • groentebouillonblokje
  • peper en zout
  • 1 koffielepel provençaalse kruiden
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 6 eetlepels water

Prijscategorie : 6 à 7 euro

Het recept gevulde tomaten met gehakt bevindt zich in de rubrieken :
lekker belgisch | ovenschotels | recepten met gehakt

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C.
Snij de hoedjes van de tomaten en hol het vruchtvlees voorzichtig uit met een lepel.
Strooi wat zout in de holle tomaten en zet ze omgekeerd om het vocht uit de tomaten te halen.
Meng het gehakt met de ui + ei + paneermeel + verkruimeld groentebouillonblokje + peper + provençaalse kruiden.
Vul de tomaten met het bereid gehakt.
Meng 3 eetlepels olijfolie met 6 eetlepels water in een ovenschotel. Schik hierin de gevulde tomaten.
Bak de gevulde tomaten met gehakt 25 à 30 min in de oven.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen