zondag 28 september 2014

Tevez van El Congo

Een foto van de feestvierende Tevez, Argentijnse spits, tijdens de overwinning van zijn ploeg, Juventus, tegen Atlanta. In Argentinie gebruiken ze het gezegde: 'Kom je van Belgische Congo?' als je de kluts kwijt bent of een beetje gedesorienteerd bent, de lomperik wil uithangen met andere woorden. 


Jongen uit Fort Apache


In dit geval wijst het op totaal iets anders. Tevez, die ook wel Apache wordt genoemd, is afkomstig uit een sloppenwijk van Buenos Aires. Heel de sloppenwijk wordt Fuerte Apache (Apache Fort) genoemd, een van de meest gevreesde wijk door vriend en vijand. De wijk hierin waar Tevez opgroeide heet 'El Congo'.

Zicht op Fort Apache met mural van Tevez


Carlitos Tevez "Apache" heeft zijn afkomst steeds trots gedragen op het veld. Hij maakt, als hij kan, altijd een verwijzing naar zijn geliefd Apache, waar zijn vader en enkele broers nog steeds wonen. Hiermee wil hij de aandacht vestigen op de 'verdoken steden' van Argentinie. Waar de mensen gestigmatiseerd woren en de mafia hun afval dumpen.

In augustus is zijn vader ontvoerd en werd er losgeld geeist. De mensen van El Congo werden dadelijk verdacht, terwijl zij de vinger wezen naar mensen van buiten af. Tevez kwam naar Buenos Aires om het onderzoek mee in de gaten te houden. Ook hij wist dat het nooit de mensen van El Congo of Fuerte Apache konden geweest zijn.

Carlitos is niet alleen een uitstekende spits, hij is een integer en goed mens, het project dat hij steunt in El Congo is dan ook alle aandacht waard.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten