woensdag 3 september 2014

Roetpiet en dat in september al?

Goed Nieuws? Geen idee, maar de koffieboy stond erop dat we er iets over schreven. De zwarte piet... In Argentinie, waar De Redactie GNK reeds jaren woont, heerst er een kerstgevoel tussen juli en augustus. De dagen zijn kort, regen gutst tegen de ramen, de wind loeit om zich heen en soms is het zelfs onder de 10 graden. Onze Belgische biologische klok heeft een compromis gesloten met de rest van de wereld. In Argentinie valt het kerstgevoel in augustus. Vandaar dat het voor ons niet zo vreemd is om over Zwarte Piet te lezen en na te denken over de komende Sintdagen.
Net vandaag is het woord van de dag bij Van Dale: Roetpiet...



Het is 1 september en er staat een (korte) Indian summer voor de deur, maar de kranten schrijven vandaag over Zwarte Piet. Die moet vervangen worden door een 'roetpiet'. Een persoon die overduidelijk met roetvegen is geschminkt en dus geen negroïde trekken heeft. Bovendien, zo schrijfthistorische figuren in het gevolg van Sinterklaas mee moeten lopen, zoals bijvoorbeeld matrozen, lakeien en soldaten. Dat was in het verre verleden ook het geval.'
Roetpiet figureerde in juni al eens in een ingezonden brief in het AD, maar maakte afgelopen weekeinde op grote schaal zijn entree in de Nederlandse media. Toch is het woord niet helemaal nieuw. Wie op internet surft, treft roetpietjes al in 2009 aan op een webforum en rond 5 december vorig jaar was roetpietje eveneens te vinden in een informele internetbron, zoals chatgesprekjes.
Op grond daarvan kunnen we ervan uitgaan dat het woord als fenomeen al langer bekend is en dat het waarschijnlijk in de spreek- en thuistaal vaker gebruikt wordt. Nu het woord ook in de media doordringt, is het aan ons, Van Dale, om het onder de aandacht te brengen van de woordenboekwereld.

© Taalbank, 1 september 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten