vrijdag 5 september 2014

Havens Nederland en Belgie gaan samen in zee

Havens in België en Nederland onderzoeken grensoverschrijdende samenwerkingsmogelijkheden. Zeeland Seaports kijkt naar Gent en Zeebrugge en Groningen Seaports naar Noord-Duitse havens.

'Wij schrijven op dit moment aan een strategisch plan', zegt een woordvoerder van Zeeland Seaports, de exploitant van de havens van Terneuzen en Vlissingen. 'Onderdeel van dat plan is samenwerking met andere havens. Daarbij hoort ook grensoverschrijdende samenwerking met Gent en Zeebrugge. Dat doen niet alleen wij, maar ook Groningen onderzoekt samenwerking met Noord-Duitse havens. Alhoewel ik niet weet hoever Groningen is.'

Drijfveer achter de mogelijke grensoverschrijdende samenwerking zijn de snelle veranderingen in de logistieke sector. De schaalvergroting in de logistiek blijft doorzetten, er worden hogere eisen gesteld aan het niveau van dienstverlening en havenklanten opereren steeds internationaler. Eventuele samenwerking moet aan de veranderende wensen van de klanten kunnen voldoen, stelt de woordvoerder van Zeeland Seaports.

In de Belgische zakenkrant De Tijd opteert de Gentse havenbaas Daan Schlack voor een fusie tussen Zeebrugge, Gent met Terneuzen en Vlissingen. De woordvoerder van Zeeland Seaports tempert dat enthousiasme. 'Wij onderzoeken alle samenwerkingsvormen, dus ook een fusie. Maar een grensoverschrijdende fusie staat wel helemaal aan het einde van dat pallet.'

Nederlandse en Belgische havenautoriteiten waren vorige week op bezoek in Kopenhagen. De haven van de Deense hoofdstad is een fusie aangegaan met de haven van Malmö in Zweden. Dat is de eerste grensoverschrijdende fusie tussen havens in Europa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten