maandag 22 september 2014

F16's en Ebola

Buiten F16's die we naar oorlogsgebieden sturen, sturen we ook humanitaire hulp uit. De universiteit Antwerpen stuurt twee biologen naar het West-Afrikaanse Guinee om er te helpen bij de bestrijding van ebola.
De voorbije weken stierven al bijna 3.000 mensen aan ebola. Twee specialisten van de UAntwerpen vertrekken zondag voor het project European Mobile Lab (EMLab) naar Guinee om er gespecialiseerde hulp te bieden bij de diagnose van patiënten.
Het lab werd opgericht om snel te kunnen uitrukken bij een een dodelijke epidemie in Afrika. Het EMLab-team is getraind en uitgerust om te werken met patiënten die lijden aan besmettelijke, dodelijke ziektes waartegen geen vaccins of geneesmiddelen bestaan.
In maart van dit jaar werd al een eerste team van het EMLAB naar Guinee gestuurd. Het team onderzocht er verdachte bloedstalen, maar ook stalen van speeksel, urine of uitwerpselen op de aanwezigheid van zowel ebola als malaria.
De onderzoekers in het mobiele labo worden elke drie weken afgelost, en eind september vertrekt het tiende team naar Guinee. Ook Sophie Gryseels en Benny Borremans, biologen op de Universiteit Antwerpen, stappen het vliegtuig op.
Het risico om zelf met het ebolavirus besmet te raken is uiterst beperkt, dankzij de doorgedreven veiligheidsmaatregelen in het laboratorium.

Terwijl wij twee biologen sturen, stuurt Cuba ook een medische ploeg naar West Afrika. 461 dokters en verpleegsters. Zij zullen werken in Sierra Leona, Liberia en Guinea.
De ebola epidemie is de ergste ziekte-bedreiging van ons planeet, sinds eeuwen. In 1976 is de ziekte geidentificeerd. Er duiken overal besmettingshaarden op, vooral in gebieden die moeilijk te bereiken zijn en waar medische verzorging nihil is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten