vrijdag 19 september 2014

BRICS Bank, een nieuwe wereldspeler

China bezocht Indie en het werd een warme commerciele missie. Ook in Argentinie werden de Chinezen met de rode loper ingehaald. China is een groot land, waar de middeklasse en de consumptie gestaag groeit. Het is een markt zonder limiet, ook al stokt de economische groei bij wijle. Zij zijn de drijvende kracht achter de BRICS landen en nu ook achter de BRICS bank. Deze bank is een zege voor vele landen die zich willen afscheuren van de financiele afhankelijkheid van de Verenigde Staten en Europa.
In ontwikkelingslanden is de BRICS bank meer en meer een mooie kaart. Hun doel is om geld te lenen aan een lagere prijs dan het IMF. Volgens insides ook met minder afhankelijkheidsregels. De 5 lidstaten hebben ook besloten om een reserve op te bouwen om meer gewicht in de wereldbalans te brengen. De reserve zou als eerste eindhalte us$100 biljoen moeten halen. China wil hier us$41 biljoen bijdragen. Brazilie, Rusland, Indie en Zuid-Afrika de rest.
Deze BRICS bank wil nieuw leven blazen in de wereldkrediet-regels.
Het BRICS blok vertegenwoordigd 43% van de wereldbevolking, 21% van de wereld-huishoudens en 17% van de wereldproductie. Als alternatief voor de financiering vanuit het 'Westen' kan het tellen. Zij kunnen voor een mooie concurrentie zorgen voor het IMF. De BRICS lidstaten kennen de regels van het IMF, aangezien ze die allemaal aan de lijve hebben ondervonden. De nieuwe BRICS bank wil uit deze lessen leren. De Chinese president Xi Jinping zegt dat je de globale economische autoriteiten democratischer kan maken met een mooie concurrentie.
"We moeten de economische structuur rechttrekken,' zegt hij 'Alleen zo kan de wereldwijde financiele herverdeling op gang worden getroken. Hierdoor krijg je een hechtere economische samenwerking, een ruggesteun voor een eerlijkere globale financiering.'The BRICS account for over 40% of the world's population and 20% of global GDP.
De Bricslanden
Met deze bank kan China zijn strepen verdienen in de financiele wereld. Naast Brazilie en Indie zijn zij de grote geldschieters. Shanghai zal de nieuwe thuishaven worden voor deze bank. Latijns Amerika zal heel belangrijk worden voor de uitbreiding van de nieuwe Wereldbank. Deze week tekende Argentinie een verre gaand contract met China. Hier gaat het vooral over energie, landbouw en toegang tot ongerepte hemelvisie. Dat laatste is een vrije vertaling van : skyvision, open view voor de Chinese satelieten.
Presidents Cristina Fernández de Kirchner and Xi Jinping signs a series of agreements in Buenos Aires (Photo: Maximiliano Luna/Télam/)
Xi Jinnping en Cristina Fernandez DK, Chinese en Argentijnse presidenten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten