vrijdag 26 september 2014

Be-leg je boterham wel

Beleggen in tijden van crisis, het is en blijft en uitdaging. Nu de spaarboekjes echt wel verleden tijd zijn, wordt het toch uitkijken naar nieuwe mogelijkheden om met een redelijk gerust hart je geld te laten rollen in de economie en van de kleine groei een graantje mee te pikken. Je wint er niet alleen iets meer bij dan op een spaarboekje, je werkt ook mee aan het herstel. Een mooie uitdaging.
Een evenwichtige korf samenstellen is de kunst van elke belegging. In tijden van globale ontwikkeling is een geografische spreiding even belangrijk. De groeilanden zoals de BRIC landen zijn erg in trek. Er zijn nog andere regio's in de wereld die sneller evolueren dan ons gekende Europa. 
Ook Azie en Latijns Amerika zijn belangrijk voor het zakenleven. Beursgenoteerde bedrijven vallen onder transparante regels en worden door de watchers in het oog gehouden. Nieuws vergaren over deze bedrijven is steeds makkelijker door de nieuwsberichten op het internet. 
Wat een belegger maakt tot wat hij is, is in 1 vuistregel samen te vatten:


  • Flexibiliteit: dit vooral geografisch als sectorieel
  • Kennis, waardoor u tijd en activa door kan spreiden
  • Informatie, vooral tussen de regels lezen is belangrijk. Elke CEO heeft zijn eigen CV, ook belangrijk voor de belegger.
  • Bezadigdheid, hebzucht is nooit goed, zeker niet als belegger. De kleine beetjes maken groot
Voor groeilanden is het vooral belangrijk dat je kijkt naar de overprestatie. Elk groeiland kent periodes van ups en downs. Hier vooral speculeren op tijd, is belangrijk. Volgens experten is 15% vastzetten in groeilanden het maximum. Dit deel bestempelt u best ook als risico-kapitaal. In Europa en Amerika heb je meer stabiliteit, maar daar de pareltjes vinden is echt werk voor hobbyisten of specialisten. 
Stabiele beleggingen vindt je ook op de beursindexen, wereldwijd: MSCI world, S&P Global 100 FTSC CNBC Global 300 enz. In vastgoed bent u ook ok qua spreiding, als je de ligging goed in het oog houdt. 
Spreiding is belangrijk, dat hoor je langs alle kanten. Leg dus uw eieren in een economische, energetische, immo en technologie schaal. 
Beleggen is onderhevig aan cyclussen, Je zal steeds een tijd hebben dat het ene stijgt en het andere daalt, en vice versa. Kalm blijven en spreiden in tijd is daarom zeker een sleutel tot succes. Luisteren naar experten is een kunst, met de info die zij u geven, kan je zelf assertief je eigen weg zoeken. 
Hoe jonger je begint, hoe meer je later weet hoe het moet. Wacht niet om te beleggen tot 'je geld genoeg hebt' , doe het reeds met je eerste zuur verdiende spaargeldjes. Ook al doe je de eerste stappen virtueel om te oefenen, kennis vergaren en geld laten rollen is de boodschap in tijden van crisis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten