zaterdag 28 juni 2014

Het zomert in Antwerpen


 Junior Mthombeni is bezorgd. De acteur ziet hoe de diversiteit in onze samenleving mensen uit elkaar drijft. “Het wordt steeds moeilijker in die chaos je eigen identiteit te vinden”, aldus Junior. Hij gelooft dat hij daar met de voorstelling Rumble in da jungle verandering in kan brengen.

Mthombeni versus Sugar jackson
Junior Mthombeni zit te popelen van ongeduld om met de nieuwe voorstelling naar het grote publiek te trekken. Hij noemt de verwezenlijking van deze creatie zelfs zijn droom, omdat hij er zo ‘keihard’ in gelooft.
Maar waar gaat het nu eigenlijk over? De hele voorstelling steunt op het belang van eigenwaarde, het geloof in jezelf. Mensen raken in hun emotionele kracht doormiddel van een groot feest.
Dat idee symboliseert Junior met de ‘Rumble in the jungle’, dé boksmatch van de eeuw uit 1974, waarin bokslegende Mohammed Ali in het broeierige Congo de wereldtitel van George Foreman terug veroverde. Ali heeft ook buiten de boksring jarenlang moeten knokken om te mogen vechten, om, ook als moslim, de persoon te zijn die hij wilde zijn.
Dat rechtstreekse gevecht, het zeggen waar het op staat, herkent Junior in ‘slam poetry’. In die zin noemt hij Ali een van de eerste ‘slammers’: “Hij is een rolmodel om compromisloos jezelf te kunnen zijn.”

lees meer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten