vrijdag 11 april 2014

BAFICI, onafhankelijke film

Het filmfestival in Buenos Aires, BAFICI, groeit elk jaar meer en meer. Niet alleen in filmaantal en kwaliteit, ook in bezoekersaantal en zijde eventen. In het culturele centrum van Recoleta, de downtown wijk, komen in de twee weken van het festival meer dan een miljoen mensen over de vloer van de cinemazaal, de tentoonstellingsruimtes en de conferenties die er worden gegeven. BAL, het Buenos Aires Labo, werkt tijdens het festival aan een lijst van films en projecten die subsidies en financiele steun van prive instellingen kunnen krijgen.
BAL is een sterk uitgewerkte instelling van het Ministerie van cultuur van Buenos Aires ism met een zeer sterke internationale jury. In aanwezigheid van vele bekende of jonge of reeds gedistingeerde producers, acteurs en figuren uit de filmindustrie te land, te zee en in de lucht, werden enkele filmprojecten belicht voor 2014.


De winnaar van BAL gaat naar Cannes, deze samenwerking met BAFICI wordt al jaren in ere gehouden door de organisatoren van CANNES en van BAFICI in Buenos Aires. De jury wordt voorgezeten door Agustin Llambi Campbell uit Argentinie, Gerwin Tamsma van Nederland en Jean-Piere Rehm van Frankrijk. 
BAL heeft tot doel om projecten te steunen die anders zijn, origineel en een link hebben met de cine van Latijns Amerika. De editie 2014 werkt in twee delen: WIP, Work in Progress, een selectie van Argentijnse projecten en Latijns Amerikaanse films die reeds gedeeltelijk verfilmd zijn, in progressie. Het andere luik is 3 Puertos Cine, georganiseerd door AUSTRALAB, het filmfestival van Valdivia die Latijns Amerikaanse projecten uitkiezen die startklaar zijn. Projecten die het net niet haalden maar toch verfilmd geraken, krijgen dadelijk een uitnodiging van CineMart, het filmfestival in Rotterdam in 2015.
De lijst van winnaars zijn:
Cinecolor prijs:
La Princesa de Francia, Argentijnse productie van Matias Piñeiro en Melanie Schapiro
Epicentrer prijs, $5.000 (Argentijnse pesos ofte 500 euro), 
La Princesa de Francia
International Relations ARTE Prijs 6.000 euro
Los Enemigos de Dolor, Uruguay van Aracuo Hernandez en Micaela Solé
Ñandu prijs: (technische ondersteuning)
Parabellum, Argentinie, Lukas Valenta Rinner en Alex Piperno. 
De Prijs van Den Haag: (technische ondersteuning)
Parabellum, ARgentinie
Tauro Digital Prijs: (Technische ondersteuning)
Lulez, Argentinie van Luis Ortega en Ignacio Sarchi16 Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente
Festivales de Buenos Aires. Ministerio de Cultura – GCBA –

Geen opmerkingen:

Een reactie posten